Хитра схема: “євробляхери” вигадали, як легально не розмитнювати автомобіль

Власники авто на єврономерах масово почали ставати на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном, що дає право на багаторазовий перетин кордону без розмитнення автомобілів.

Керівник консульського відділу посольства України у Варшаві Світлана Криса заявила, що останнім часом наплив настільки високий, що це навіть ускладнює роботу дипломатів.

“В останні дні в консульських підрозділах дипломатичних установ України в країнах Європи різко збільшилася кількість випадків становлення на тимчасовий консульський облік, який займає 90% загальної кількості всіх здійснюваних консульських дій”, – повідомила консул.

За словами Криси, такі дії стали наслідком введення нових правил розмитнення автомобілів, за якими сума податку зростає в залежності від віку авто.

Дипломат зазначила, що зараз щодня з години ночі під консульським відділом у Варшаві збирається натовп у 300 чоловік, які хочуть негайно стати на консульський облік. З огляду на те, що за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 чоловік, то створюється напруженість і максимально ускладнюється доступ до консульської установи інших громадян України.

Вона також звернула увагу на те, що становлення на тимчасовий консульський облік – безкоштовна процедура. Тому різко знизилися надходження до бюджету України від виконання консульських дій за кордоном.

“Якщо у нас кожен день було 2-3 тис. доларів консульського збору в бюджет країни, то зараз консульський збір знизився в зв’язку зі збільшенням безкоштовних дій в чотири рази – до 700-800 доларів в день”, – зазначила консул.

Криса пояснила, що після становлення на консульський облік власники “єврономерів” не зможуть проголосувати за місцем проживання на виборах, оскільки їх автоматично вносять до списку виборців при консульській установі.

Чиновниця вважає, що в Україні терміново треба внести зміни до відповідних нормативних актів, щоб консульський облік жодним чином не був прив’язаний до ввезення транспортних засобів.

Становлення на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном дозволяє українцям – власникам транспортних засобів на іноземній реєстрації здійснювати багаторазовий (кожні п’ять днів), а також транзитний (до 10 днів) перетин кордону, а також право на перебування такого автомобіля в Україні без виїзду за кордон до 60-ти днів.

Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове та постійне проживання в Польщі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ