Який туристичний килимок вибрати для походу?

Туристичний килимок – простий, але ключовий елемент спорядження в поході. Без нього можна замерзнути навіть в найтеплішому спальному мішку: під вагою людського тіла мішок мнеться, і знизу від холоду захищає тільки килимок.

Купити туристичний килимок можна за посиланням https://adrenalin.kiev.ua/turizm-kemping/kovriki-kar-maty, у в нашій статті ми розповімо вам, які види килимків бувають, про їхні переваги та недоліки.

Класичний килимок

Класичні килимки часто називають пінками або карематами, тому що вони зроблені зі спіненого поліетилену – дешевого і простого у виробництві матеріалу, який також використовують в будівництві як утеплювач.

Це дешеві і надійні килимки: їх можна проткнути, пропалити, відрізати від них шматки і експлуатувати далі. Пінки часто прив’язують зовні рюкзака – їм не страшні потертості і гострі гілки.

До недоліків можна віднести об’єм: згорнутий килимок займає досить багато місця в рюкзаку, а якщо його прикріпити зовні, він може заважати в громадському транспорті або літаку. Каремати зазвичай живуть два-три сезони і злежуються, тому починають втрачати теплоізоляційні властивості. Класична пінка ненабагато м’якше землі, тому не зробить сон комфортнішим.

Самонадувний, або пневмоковрик

Пневмоковрики – наступний крок у розвитку в розвитку даного аксесуара. Therm-a-Rest стала першою компанією, яка випустила їх в середині 1970-х років.

В основі пневмоковрика – поліуретанова піна з відкритими порами, схожа на губку для миття посуду. Зверху і знизу її закривають листами нейлону, а отриманий пакет герметично запаюють і постачають повітряним клапаном. Якщо відкрити клапан, піна всередині почне розправлятися і вбирати в себе повітря – килимок сам надується. У нас такі вироби називають самонадувні, хоча для щільного стану килимок все ж потрібно трохи надути.

Навіть найпростіший спортивний пневмоковрик буде як мінімум удвічі менший, ніж звичайна пінка. На ньому набагато комфортніше спати через м’якість. Якщо використовувати пневмоковрик акуратно, він прослужить доволі довго.

Піна всередині пневмоковра зберігає невеликий об’єм навіть в здутому стані
Всі пневмоковри вимагають дбайливого ставлення: якщо випадково пошкодити оболонку, килимок почне спускати, і тоді без ремонту просто не обійтися. Влітку можна спати і на спущеному килимку, а перед холодами доведеться шукати і усувати прокол.

Що потрібно знати про сучасні туристичні килимки?

  • Туристичний килимок потрібен, щоб підкладати його під спальний мішок для теплоізоляції і комфорту.
  • Найдешевші – класичні килимки з пінного матеріалу, самонадувні і надувні вироби обійдуться набагато дорожче.
  • Пінки і каремати – найпростіші і невибагливі, але об’ємні в згорнутому стані, швидко зношуються і не рятують в холоди.
  • Пневмоковрики менші, тепліші і зручніші за класичні, стануть в нагоді навіть в здутому стані – у них є основа з піни.
  • Надувні килимки – найлегші і компактні в згорнутому стані, можуть витримувати морози. У здутому стані стають непридатними.




ІНШІ НОВИНИ