Донатси – пончики з дірочкою і без неї

Донатси – пончики, які давно стали частиною американської культури. У численних популярних фільмах можна побачити «копів», які з задоволенням поїдають ці борошняні вироби. З деяких пір донатси стали з’являтися і в українських кафе швидкого харчування і кондитерських. Наприклад, у Львові ви маєте можливість замовити донатси на сайті https://donutsbar.com.ua/. Назва цих ласощів походить від слів dough – тісто і nut – горіх. Це можна пояснити тим, що спочатку американські пончики випікалися у вигляді кульки. Існує також думка, що nut в назві означає не форму, а начинку. Середина пончика не до кінця прожарювалася, і її заповнювали горіхами або ягодами, оскільки вони не вимагають ретельної термічної обробки.

Донатси – пончики з дірочкою і без неї

Перші згадки про донатси відносяться до середини 19-го століття. Їх авторами визнані данці-емігранти. Правда, вони їх іменували olykoeks – масляні кекси. Перші донатси варили не в олії, а в свинячому жирі, до появи золотистої скоринки. Форма-бублик стала більш популярною, оскільки позбавляє від сирої серединки і дозволяє продавцям зручно і гігієнічно наколоти ласощі на стрижень.

Донатси можуть бути різної товщини і пишності, з дріжджового тіста або простого, а, крім того, з начинкою. Можна зустріти і незвичайні форми, зокрема, квадрат або трикутник. Ласощі прикрашають цукровою пудрою, горіхами, декоративною посипкою різних форм і кольорів, корицею. Часто верхню частину поливають шоколадом і кольоровою глазур’ю.

Пончики: історія

Сьогодні існує досить велика кількість легенд, які розповідають про походження цієї популярної страви. А ось і найпопулярніші з них:

  • Найромантичніша версія полягає в тому, що пончики винайшов капітан датського флоту Хенсон Грегорі. Він нібито стояв біля штурвалу і їв якусь випічку. Раптово почався шторм, і капітану для управління кораблем знадобилися обидві руки. І ось тут то він і одягнув булку, яку жував, на ручку штурвального колеса.
  • Інша версія говорить про те, що пончики народилися в Стародавньому Римі. Їх обсмажували в формі округлих пиріжків на жирі або салі, потім посипали маком і поливали медом.
  • У Польщі пончик з’явився в ХVI-XVII століттях, а традиція їсти їх в товстий четвер збереглася і донині. В останній четвер перед початком великоднього посту за статистикою кожен поляк в середньому з’їдає по 2,5 пончика, а в кондитерські за пончиками з джемом шикуються величезні черги.

Але повернемося до США. Тут до пончиків ставляться дуже серйозно. Адже це улюблені ласощі копів, тобто поліцейських. Американський вчений Пол Маллінс навіть написав цілу книгу: «Глазурована Америка: історія пончика». Автор вважає, що перші пончики з’явилися в Нью-Йорку на початку XVIII століття, коли тут стало популярним голландське тісто olykoek «масляний пиріжок»).

Пончики згадуються в величезній кількості мультфільмів і фільмів родом з Голівуду. Наприклад, Гомер з “Сімпсонів” просто обожнює пончики, вкриті рожевою глазур’ю.





ІНШІ НОВИНИ