Тонометр для домашнього користування: щоб тримати руку на пульсі

Артеріальний тиск – один з основних показників здоров’я, за яким потрібно стежити. Під час вимірювання тиску враховуються два параметри – систолічний, або верхній (тиск, який кров надає на стінки артерій в момент скорочення серцевого м’яза) і діастолічний, або нижній (тиск в момент розслаблення серцевого м’яза). Дізнатися, який у вас тиск, можна тільки за допомогою тонометра. Купити тонометр можна за посиланням https://health-shop.com.ua. А у цій статті ми розповімо вам все про тонометри, їх види і про те, на що звернути увагу при виборі тонометра.

Звичайно, тонометр в першу чергу, необхідний тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями, і особливо – на гіпертонію. Якщо регулярно вимірювати тиск, можна помітити його підвищення задовго до настання кризи. Контроль тиску також дозволяє з’ясувати, в яких ситуаціях він підвищується, наскільки і з якою періодичністю, чи діє призначене лікування. На основі даних свідчень можна виробити правильну поведінку і підтримувати артеріальний тиск в нормі.

Втім, стежити за тиском потрібно і тим, хто цілком здоровий. На жаль, здоров’я не дається нам раз і назавжди, коливання тиску часто проходять безсимптомно, при цьому вони можуть сигналізувати про проблеми, з якими потрібно негайно звернутися до лікаря.

Види тонометрів

За типом роботи всі тонометри діляться на три групи:

  • Механічні – це звична всім модель, яка використовувалася довгі десятиліття, практично не змінюючись. Механічний тонометр складається з манометра, на циферблаті якого стрілка показує тиск, манжети, груші для нагнітання в неї повітря і фонендоскопу. Це нескладний прилад, зламати його майже неможливо. Однак зручним механічний тонометр не назвеш – по-перше, механічні тонометри громіздкі, а по-друге, їх використання вимагає навику. Щоб визначити тиск, потрібно вслухатися в тони і одночасно стежити за стрілкою манометра, а це непросто, особливо людям зі слабким зором і слухом. При цьому механічні тонометри найдешевші, але, якщо вміти ними правильно користуватися, можна отримати дуже точні дані вимірювань. Сьогодні механічні тонометри найчастіше використовуються в державних медустановах.
  • Напівавтоматичні. У таких тонометрах повітря закачується в манжету вручну, але дані про тиск відображаються на електронному екрані автоматично. Крім тиску, такі моделі часто вимірюють також і пульс. Напівавтоматичні тонометри коштують відносно недорого, користуватися ними просто і будь-хто впорається з ними без сторонньої допомоги. Точність їх дуже висока.
  • Автоматичні – найдорожчий тип тонометрів. Однак він користується попитом завдяки зручності, точності і компактності. Автоматичний тонометр є манжетою із закріпленим на ній монітором, на якому відображаються дані про тиск і пульс. Такі тонометри можуть запам’ятовувати дані останніх вимірювань, так що пацієнт отримує можливість порівняти їх. Найсучасніші моделі також можуть відзначати аритмію, вираховувати середні показники за певний період. Плюс автоматичних тонометрів в тому, що при їх використанні повністю виключені помилки, що виникають через людський фактор.

За принципом розташування манжети тонометри діляться на зап’ястні і плечові.

  • Зап’ястні. У моделях такого типу манжетка фіксується на зап’ясті. Їх точність трохи нижча, ніж у плечових моделей, зате їх зручно брати з собою в дорогу – вони поміщаються навіть в найменшу дорожню сумку. Для того, щоб дані були точними, дуже важливо правильно тримати руку – втім, деякі моделі мають спеціальний датчик, що фіксує положення руки і підказує правильне.
  • Плечові. У таких моделях манжета розташовується на плечі. Вважається, що точність таких тонометрів трохи вища, оскільки розрізнити потік крові і пульс в цій зоні простіше, ніж на зап’ясті, а отже, похибка буде меншою.

На що звернути увагу при виборі тонометра?

Людям без навичок краще звернути увагу на автоматичні і напівавтоматичні тонометри. У сучасних якісних тонометрів висока точність, але це стосується лише продукції відомих виробників медтехніки.

Вибираючи тонометр, звертайте увагу на такі особливості:

  • Екран і відображення символів. Якщо тонометром буде користуватися людина з ослабленим зором, вам буде потрібна модель з великим висококонтрастним екраном і підсвічуванням. Символи повинні бути великими і зчитуватися без праці.
  • Звукові оповіщення. Якщо людина погано бачить, мовне оповіщення допоможе дізнатися результат вимірювань.
  • Портативність. Якщо ви часто буваєте в поїздках і для вас важлива компактність, вибирайте зап’ястний автоматичний тонометр – перевозити плечові і напівавтоматичні не так зручно. Для домашнього використання цей параметр не є принциповим.
  • Манжета. Манжети бувають дорослими і дитячими, в багатьох моделях є можливість їх змінювати. Найважливіше – манжета неодмінно повинна відповідати розміру руки.
  • Джерело живлення. Краще вибрати ті моделі тонометрів, які працюють і від мережі, і від батарейок.
  • Пам’ять. Нерідко виникає необхідність відстежувати коливання тиску, і якщо в тонометрі передбачена функція пам’яті, це полегшить ведення статистики. Сьогодні тонометри здатні запам’ятовувати 50-70 вимірювань.
  • Датчик аритмії. При аритмії свідчення можуть дещо спотворюватися. Якщо тонометр вміє визначати наявність аритмії, він буде автоматично видавати ступінь точності вимірювання.




ІНШІ НОВИНИ