У чому основна перевага купівлі квартири в новобудові?

Що краще – новобудова або вторинне житло? Залежить від цілей і можливостей Покупця. Вибір між квартирою на вторинному ринку і квартирою в новобудові – зовсім неоднозначний. Кожен знаходить свої аргументи «за і проти».

Наприклад, для тих, хто обмежений у коштах і готовий чекати кілька місяців (або навіть років), краще придбати квартиру в новобудові. Тут є можливість заощадити за рахунок участі в пайовому будівництві будинку, що будується, але доведеться чекати, поки будівництво завершиться. На користь новобудови грають і технічні моменти – наприклад, поліпшені технології будівництва, нові комунікації, сучасне планування квартир. Стиль, тренди і мода – все це теж обертається навколо первинного ринку житла. Особливо такі критерії чутливі для творчих людей і молоді.

Житло на вторинному ринку вибирають ті, хто не має можливості чекати. Наприклад, ті, хто продає свою квартиру і одночасно купує іншу – тобто робить «альтернативну операцію» (а таких угод на ринку безліч). Вторинний ринок також підходить тим, хто шукає житло в певному районі міста, де немає новобудови. Географічно пропозиції вторинного ринку розкидані набагато ширше, ніж первинного, і така широта вибору теж притягує деяких покупців. Вторинний ринок може виглядати більш практичним варіантом через обжитий статус і усталену навколишню інфраструктуру. Для когось це може виявитися визначальним фактором.

Проте, можна виділити дві явних і очевидних переваги купівлі квартири в новобудові на https://agam.kiev.ua/ua/kvartiry/, в порівнянні з купівлею на «вторинці». Можна сказати, що ці переваги формують більшу частину попиту на первинному ринку нерухомості.

Чим новобудова краще вторинки – головні переваги

Перша перевага новобудови – це ціна квартири, яка в період будівництва будинку завжди нижче ціни аналогічної площі в збудованому і оформленому у власність будинку. Тобто аналогічне за площею і якістю житло на вторинному ринку завжди буде коштувати значно дорожче.

Друга перевага новобудови – це повна відсутність «історії квартири», тобто вона в юридичному сенсі – «невинно чиста».

Йдеться про відсутність прав власності та прав користування на квартиру – тобто відсутність безлічі ризиків, які на вторинному ринку призводять до судових спорів, визнання угод купівлі-продажу квартир недійсними, або обмеження прав нових власників квартири – покупців.

При покупці квартири на первинному ринку, безліч ризиків, пов’язаних з правами колишніх власників, виключені! Покупцеві новобудови не потрібно піднімати правову історію квартири, не потрібно з’ясовувати, хто, коли і на якій підставі володів нею раніше. Забудовник передає покупцеві право власності в перші руки (звідси і назва – «первинний ринок»). Така перевага «первинки» не може не приваблювати. І вона приваблює!

Справедливості заради слід зауважити, що явна перевага купівлі квартири на «вторинці» це те, що там право власності на квартиру покупець отримує відразу, за фактом угоди і оплати квартири. На відміну від первинного ринку, де покупцеві доводиться чекати місяцями, а то й роками до отримання у власність купленої квартири.

А єдиний серйозний ризик купівлі новобудови – це можливість затягування термінів будівництва, аж до повної зупинки будівництва. Щоб не втратити на цьому гроші, покупці знижують ризик трьома способами:

  • квартиру в новобудові купують тільки по Договору пайової участі (ДДУ);
  • при виборі будівельного проекту ретельно вивчають надійність і стійкість компанії-забудовника;
  • використовують існуючі механізми захисту інвестицій в будівництво.




ІНШІ НОВИНИ