Наслідки видалення жовчного міхура

До того моменту, як людина зважиться на видалення жовчного міхура, або операція буде проведена за життєвими показаннями, напевно встигне накопичитися досвід регулярних нападів і життя з болем. Але ось орган видалений. Попереду – відновлювальний період. Життя після операції можна назвати повноцінним. Але воно все ж буде відрізнятися від колишнього. Тепер необхідно пристосувати організм до змін в процесах травлення.

У чому полягали функції жовчного міхура

Анатомічно орган розглядається як частина печінки. Він покликаний накопичувати і згущувати жовч, регулярно виділяти її в тонкий кишечник під дією травних гормонів. Виділення жовчі відбувається всякий раз при споживанні людиною їжі. Сама жовч, а особливо жовчні кислоти, необхідні для нормального протікання наступних процесів:

  • розщеплення жирів;
  • активної моторики кишечника;
  • виведення з організму зайвого холестерину і білірубіну;
  • стимуляції вироблення корисних для травлення ферментів.

Коли розвивається жовчнокам’яна хвороба, функції органу обмежуються. Компенсаторні механізми поступово «відключають» жовчний міхур від роботи. Організм поступово адаптується до такого режиму і вже не розцінює відсутність органу, як шок.

Плюси і мінуси видалення жовчного міхура

Орган виконував важливі функції в складі біліарної системи. Тепер він видалений. З іншого боку, при жовчнокам’яній хворобі жовчний міхур є джерелом запалення. Якщо раніше існувала небезпека розвитку гастриту, панкреатиту, то тепер, коли осередок можливої інфекції відсутній, ризик пропадає.

Операція з видалення жовчного міхура

Консистенція жовчі, що виробляється печінкою, залишається рідкою, не піддається згущенню. Це збільшує тиск на стінки каналів руху жовчі. При надлишках її надходження в органи травної системи, слизова органів сприймає жовч в якості токсичної рідини. Тому виправдана вимога лікарів перевіряти жовч на біохімію і регулярно проводити дуоденальне обстеження 12-палої кишки.

Якщо в результаті обстеження виявляють високу здатність жовчі до утворення каменів, призначають препарати з вмістом жовчних кислот. Якщо виробляється недостатня кількість жовчі, прописують стимулюючі і гепатопротекторні засоби. Для попередження каменеутворення рекомендують їжу з низьким рівнем холестерину.

Як змінюється харчування

В післяопераційний період важливо строго дотримуватися правил дієтичного харчування.

З меню повністю виключають:

  • смажені продукти;
  • копченості;
  • сало;
  • консерви;
  • гострі спеції;
  • алкоголь;
  • газовану воду;
  • покупні майонези, соуси.

Важливо строго дотримуватися правил дієтичного харчування в післяопераційний період

Корисні легкозасвоювана їжа з обмеженою кількістю рослинних жирів, овочі та фрукти, інші рослинні продукти, багаті клітковиною. Дозволені пісне м’ясо, курятина, кисломолочні та молочні продукти. Корисно приготування на пару, варіння, тушкування. Зовсім заборонено готувати їжу методом смаження.

Для підтримки організму рекомендуються чаї на основі цілющих рослин: шипшини, безсмертника, кукурудзяних рилець, мати-й-мачухи, листя і бруньок берези.





ІНШІ НОВИНИ