Стабілізовані рослини: технологія виробництва та асортимент

Сучасні технології не обійшли стороною і світ фітодизайну: поряд з живою і штучною зеленню і квітами в декорі приміщень активно став використовуватися новий вид – стабілізовані рослини. Вони являють собою натуральні декоративні, кімнатні і дикорослі квіти, трави, чагарники, дерева, ліани, мохи, а також їх частини (суцвіття, листя, гілки), що пройшли в промислових умовах процес консервації (стабілізації).

Стабілізація полягає в заміні природного соку на спецрозчин з гліцерином в складі. Завдяки такому ноу-хау вдається зупинити всі біологічні процеси, на кілька років відкласти старіння, зберегти тактильну свіжість, міцність і еластичність, природний вигляд, первісну форму і природний аромат. Купивши стабілізовані рослини, вам не доведеться піклуватися про організацію поливу, добрива, пересадки і особливого освітлення.

Це дійсно екологічне, красиве і видовищне рішення, яке дає широкі можливості для озеленення сучасних інтер’єрів: зі стабілізованих рослин створюють картини, панно, еко-колажі, вертикальні сади і зелені джунглі, альпійські гірки, різні арт-об’єкти і флористичні скульптури. Детальніше з ними можна ознайомитись за посиланням https://eflora.com.ua/onlajn-magazin/gotovye-izdelija/panno-iz-stabilizirovannyh-svetov.

Особливості технології стабілізації рослин і сфера їх застосування

У США і в багатьох європейських країнах вже не перший рік беззаперечним трендом є використання в озелененні громадських інтер’єрів стабілізованих рослин.

Найпопулярнішими на сьогоднішній день вважаються папороть, хвощ, очерет, берграс, рогіз, хвойники, бамбук, плющ, трави, всі види моху і різноманітні квіти. Вони ефектно виглядають в приміщеннях і впишуться в будь-який стиль, а мінімальні вимоги до догляду викликають все більший інтерес у споживачів.

Українські флористи не перший рік знайомі з стабілізованими рослинами і цінують їх за простоту в роботі: вони не в’януть як зрізані при складанні композицій і не обсипаються як сухоцвіти, не вимагають придбання спеціального обладнання для зберігання. Однак на вітчизняному ринку матеріалів для декору приміщень і створення інсталяцій стабілізовані рослини поки що залишаються новинкою і пропонуються вони виключно провідними фірмами, які спеціалізуються на фітодизайні. Так що прийшов час і нашим співвітчизникам познайомитися з цим популярним напрямком в оформленні інтер’єрів.

Технологія стабілізації – це багаторічні розробки вчених, завдяки яким:

  • розроблені рекомендації щодо оптимальних термінів заготівлі та консервації;
  • створені консервуючі розчини, які прекрасно зберігають на тривалий період більшість існуючих в природі видів і порід;
  • під кожен вид, сорт і партію рослин підбирається оптимальний склад розчину;
  • дослідним шляхом встановлено, що обробка кожної партії повинна проводитися в новій порції реагенту;
  • для крупномірів краще проводити консервацію по частинах, відокремлюючи від гілок або стебел листя, квіти;
  • протестовані склади і технології з максимально природним забарвленням стовбурів, гілок, листя, бутонів і суцвіть.

Також було визначено, що не всі види піддаються консервації – збираючись купити стабілізовані рослини будьте готові до того, що в асортименті виробників ви не знайдете кульбаб, конвалій і соняшників, а також деяких інших різновидів.

Незважаючи на те, що процес цей є досить складним і витратним, результат вражає своєю реалістичністю. Це відмінний спосіб наповнити наше урбанізоване життя диханням природи, компромісне рішення суперечок між прихильниками «живого» і «штучного» озеленення. До того ж можливість використовувати стабілізовані рослини в інтер’єрах, де живі не мають шансів на виживання, розширює межі і відкриває простір для фантазії і роботи фітодизайнерів.

 





ІНШІ НОВИНИ