Вплив кольору в інтер’єрі на психологічний стан людини

Мабуть, багато хто помічав, наскільки гнітюче впливає однобарвний холодний колір стін лікарень на наш настрій, а яскраве забарвлення рекламних біл-бордів навпаки, спонукає до активізації психіки. Тут немає нічного надзвичайного. Кольорове сприйняття дуже помітно впливає на настрій та самопочуття.

Це один із принципів взаємодії людини з довколишнім середовищем, коли завдяки зору та дії мозку відбувається своєрідний обмін інформацією. Його використовують спеціалісти такі як дизайнер інтер’єру для організації правильного сприйняття певного об’єкта в певному інтер’єрі. Цікавим буде розглянути декілька прикладів, як саме той чи інший колір впливає на психологічний стан людини. Візьмемо 8 базових кольорів веселки.

Червоний

Цей колір є агресивним та по типу своєї дії нагадує тонізатор. Він завжди збудливо діє на психіку, здатен тимчасово підвищувати працездатність, але при цьому має властивість втомлювати при довготривалій взаємодії зору та палітри. Оптимальним вважається використання червоного кольору в дизайні кухні, адже він здатен стимулювати апетит.

Помаранчевий

Дуже бажаний колір в житловому приміщенні, адже він є більш м’яким та життєствердним, якщо порівнювати з червоним. При його залученні в інтер’єрі відбувається розкріпачення почуттів людини, сприйняття стає більш теплим та позитивним. Крім того помаранчевий колір стимулює концентрацію уваги, що робить його вкраплення бажаними в дизайні інтер’єру дитячої кімнати.

Жовтий

Жовтий колір викликає почуття щастя та гармонії. Його часто називають інтелектуальним кольором, що робить жовтий універсальним забарвленням, придатним для багатьох приміщень різних типів. Особливо вдалим стане його використання в умовах кабінету або офісу. Він не буде чинити дратівливої дії, при цьому здатен надихати та вселяти впевненість.

Зелений

Виключно вдале рішення в будь-яких умовах. Його націлено використовують при оформленні інтер’єру дитячих кімнат та спалень, а також приймалень та кімнат відпочинку. Зелений колір є уособленням природи, він робить людину спокійною та умиротвореною, дозволяє позбавитися негативних емоцій.

Блакитний

Блакитний колір є поєднанням синього та білого. Він відноситься до помірно холодних кольорів, але при цьому є найбільш природнім серед них. Такі його особливості сприяють помірному зниженню активності психіки, але залишають активними уяву та уважність.

Синій

Цей колір є виключно холодним. Це наділяє його властивостями, протилежними червоному кольору. В інтер’єрі він є дієвим для активних людей, адже здатен діяти заспокійливо та дисциплінуючи. Але для людей меланхолічного психотипу багато синього кольору – не найкраще рішення.

Фіолетовий

Фіолетовий колір та його відтінки завжди асоціювалися із розкішшю та аристократичністю. Його ніхто не використовує у великих кількостях, якщо казати про дизайн інтер’єру. Невеликі вставки фіолетового активізують розум, розвивають інтуїцію та пам’ять, але в великих кількостях швидко викликають втомленість та депресію.





ІНШІ НОВИНИ