Плюси і мінуси навчання в Польщі для української молоді

Щороку стрімко збільшується кількість абітурієнтів, які подають свої документи до європейських навчальних закладів. Польські університети користуються найбільшою популярністю, і на сьогоднішній день понад 36 тис. українців навчаються у цій країні. У чому причина такої популярності? Якщо ваша мета – якісна освіта в Польщі, вам варто звернутися на проект Moja Edukacja, де вам допоможуть обрати престижний університет та успішно вступити до нього.

Давайте згадаємо, чому ж українські абітурієнти з усіх європейських ВНЗ вирішили обрати саме державні та приватні університети Польщі:

  • для молоді нескладно вивчити польську мову;
  • територіальна близькість нашої країни з Польщею;
  • вигідні ціни на навчання;
  • невисокі ціни на проїзд, проживання та харчування порівняно з іншими країнами ЄС.

А тепер більш детально поговоримо про переваги, а також про недоліки закордонної освіти, про вартість навчання в Польщі для українців, а також про можливості, які відкриває для молоді навчання у іншій країні.

Плюси

Можливість вчитись безкоштовно. Хто отримує таку можливість? Перш за все, ті абітурієнти, які мають карту поляка. Майте на увазі: у такому разі треба буде здавати вступні іспити. Вчитися безоплатно має змогу і найбільш талановита молодь, яка пройшла конкурсний відбір або виграла грант. Варто заздалегідь готуватися до вступу, якщо ви хочете потрапити на бюджет.

Європейський диплом та його переваги. Завдяки освіті в Польщі можна отримати диплом, які відкриє двері до всіх роботодавців ЄС та України. Молодь сама має можливість обирати: повертатися додому працювати у престижних компаніях, чи продовжувати своє перебування у ЄС.

Досконале знання англійської мови. В університеті студенти доводять свій рівень знання англійської мови до досконалого. До речі, можна обрати освіту в Польщі на англійській мові, а не на польській, якщо маєте бажання. Альтернативний варіант – обрати магістратуру в Польщі на англійській мові. Це дуже престижно. Тоді роботодавці будуть надавати перевагу вам, а не іншим претендентам на роботу.

Невисокі ціни на харчування, проживання. Справді, порівняно з іншими країнами ЄС, у Польщі дуже низькі ціни на оренду гуртожитка, проїзд та особливо на продукти харчування.

Безліч можливостей для розвитку та самореалізації. Це не тільки можливість брати участь у різноманітних спортивних та наукових гуртках, а й можливість їздити на обміни закордон, на стажування, проходити практику у відомих компаніях. Погодьтеся, все це дуже впливає на практичну підготовку фахівців.

Мінуси

Вартість навчання. У приватних ВНЗ ціни починаються приблизно від 800 євро, у державних – від 1 тис. євро за 1 навчальний рік. Також у польських ВНЗ для українців дають вибір – вчитися на польській або англійській мові. Англомовні програми дорожчі приблизно в 1,5 рази.

Складність адаптації. Справді, молодь спочатку потрапляє у незвичні умови – потрібно жити далеко від дому, у іншій країні, де всі спілкуються іноземною мовою. Проте адаптація пройде швидко, адже сам навчальний процес затягує, а в гуртожитку завжди знайдеться з ким поспілкуватися та цікаво провести час.