Податкова знижка в Україні: за що можна повернути гроші і як це зробити

В Україні існує категорія людей, яка за допомогою декларації про майно може повернути частину сплаченого податку на доходи, це і називається податкова знижка.

Згідно пп.14.1.170 Податкового кодексу, податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат, на яку можна зменшити оподатковуваний дохід за рік.

Давайте з вами детально розберемося, щоб знати, за які види витрат ви можете отримати компенсацію під кінець 2019 року.

Повний перелік витрат, на які надається податкова знижка, наведено в ст. 166 ПКУ.

Продовження таблиці

Важливо: таким правом ви можете скористатися протягом року і тільки після закінчення звітного періоду. Щоб повернути частину грошей за 2018 рік, потрібно до 31 грудня 2019 року подати декларацію про доходи і документи, що підтверджують ці витрати.

Найпоширеніший вид витрат – плата за навчання

Для того, щоб отримати податкову знижку за оплату навчання дитини у ВУЗі, необхідно заповнити декларацію про доходи і віднести її до податкової.

Бланк для заповнення і необхідну консультацію ви можете отримати в податковій службі за місцем проживання. Якщо ви оплачували навчання протягом 2018 року, то отримати повернення грошей зможете тільки в 2019 році.

Варто вам нагадати, що з 2018 року, згідно зі змінами в Податковому кодексі України, право на податкову знижку надається також і в дошкільних, шкільних і позашкільних закладах освіти.

Що потрібно вказати в декларації?

При заповненні бланка вказується:

1. розмір доходів у вигляді зарплати за рік;

2. розмір витраченої суми на певний вид витрат;

3. розрахункову суму сплаченого податку до повернення за ставкою 18%.

Для підтвердження витрат, необхідно пред’явити тільки ксерокопію, оригінал всіх підтверджуючих документів повинен зберігатися у вас.

Хто може претендувати на податкову знижку?

  • тільки фізичні особи – резиденти України з реєстраційним номером облікової картки платника податку або з відміткою в паспорті про відмову від його прийняття.
  • також претендувати на податкову знижку можна тільки тоді, коли ви витратили гроші на придбання товарів або послуг у резидента країни з документальним підтвердженням.

Коли чекати повернення грошей і в якому розмірі?

Гроші повертаються протягом 60 днів на банківський рахунок, який ви вказали в декларації, або поштовим переказом.

Наприклад, резидент країни отримав зарплату 76 000 гривен, а ПДФО (податок на доходи) утриманий з цієї суми становить 13 680 грн (76000 х 18%). При цьому він заплатив 25000 грн за навчання у ВНЗ.

76 000 – 25000 = 51 000 гривень

далі:

51 000 х 18% = 9 180 грн. І в результаті держава вам повинна повернути 4 500 гривень (від розміру податку – 13 680 грн віднімаємо 9 180 грн).

Звідси і висновок, чим більша у вас офіційна зарплата, тим вигідніше користуватися податковою знижкою.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ