Україна втратила мільярди через газову залежність від Росії: вперше озвучено суму

Україна втратила від газових контрактів між “Нафтогазом України” і “Газпромом”, укладених в січні 2009 року, 32 мільярди доларів.

Таку заяву зробив глава правління НАК “Нафтогаз-України” Андрій Коболєв на брифінгу в Києві, передає “Інтерфакс-Україна”. За його словами, вони були вкрай невигідними для України.

“Безповоротно втратили $32 млрд — переплати, штрафи, інші компоненти. Це становить 61 тис. грн на сім’ю”, — сказав він.

Коболєв підкреслив, що збиток міг бути ще більшим, однак завдяки перемозі в Стокгольмському арбітражі “вдалося врятувати $94,7 млрд, або 177 тис. грн на сім’ю”.

Глава “Нафтогазу” також зазначив, що завищена базова ціна контракту в $450 за 1000 куб. м за ринковою на той момент ціною у Німеччині в $360 зробила Україну заручницею політичної знижки від Росії. Він додав, що подібним чином Росія використовувала газ для політичного тиску у відносинах із Білоруссю, Грузією, Вірменією та Молдовою.

Зокрема, глава “Нафтогазу” допускає припинення російським “Газпромом” транзиту газу через Україну на початку 2020 року. Він підкреслив, що РФ на тристоронніх газових переговорах про умови транзиту та імпорту газу після 2019 року тягнутиме час до завершення президентських і парламентських виборів в Україні та за відсутності нових договорів може припинити транзит на початку 2020 року.

“Моя думка — вони тягнуть час до завершення політичного процесу”, — сказав він. Коболєв зазначив, що за умови ведення переговорів про нові контракти протягом усього 2019 року часу для їхнього укладення після парламентських виборів буде достатньо, проте варіант припинення транзиту все одно можливий.

“Чи є ймовірність, що “Газпром” відмовиться (від підписання нових контрактів. — Ред.) і намагатиметься увійти в період 2020 року без контракту? — Так, таке вже було. Чи може він відключити транзит? — Може… Це вже робили двічі: у 2006 і 2009 роках. Обидва рази в січні, створюючи шалений тиск як на Європу, так і на Україну”, — заявив глава правління “Нафтогазу”.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ