На пенсії українцям не вистачає 400 млрд: чого чекати людям

В Україні дефіцит пенсійного фонду збільшився на 17 млрд в порівнянні з 2018-м і склав 167 млрд грн. Таким чином, щоб пенсій вистачило на всіх, потрібно додатково знайти в бюджеті 400 млрд грн на рік.

Платники податків заплатять двічі – спочатку 22% ЄСВ, потім – за рахунок внесених ними інших податків.

Пенсійні експерти впевнені, що у передвиборному році перебоїв і затримок з виплатою пенсій не буде, але побоюються цих проблем у найближчі кілька років.

За оцінкою аналітиків, у 2019 році пенсіонерів стане ще менше, тому що серед тих, хто досягне цього року пенсійного віку, тільки 55% будуть мати необхідний страховий стаж – 26 років.

“Іншим, щоб заробити хоча б мінімальну пенсію, доведеться працювати до 63 років (якщо їхній стаж на той час виявиться не меншим ніж 19 років) або до 65 років (стаж повинен бути 21 рік). Ці заходи разом з природною смертністю пенсіонерів знизять навантаження на бюджет ПФ. Але все ж воно залишиться досить високим – майже 33 млрд на місяць. При цьому, за даними ПФ, 1% доходів фонду, або 4 млрд грн, йде на зарплату його працівникам”, – сказано в статті.

Раніше міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що грошей в бюджеті ПФ вистачить з надлишком: “Очікується, що власні доходи фонду сягнуть 240 млрд грн. На виконання всіх держпрограм (індексація пенсій з 1 березня 2019 року. – Ред.) плюс на покриття дефіциту ПФУ передбачено майже 167 млрд грн з держбюджету”.

Тобто в сумі це 407 млрд грн. Багато експертів запевняють, що затримок пенсій бути не повинно, але при цьому не виключають збоїв.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ