У кого заберуть пенсії і субсидії: українцям підготували тотальні перевірки

В Україні перевірятимуть субсидіантів навіть через три роки після того, як вони втратили виплати. При цьому кожен, хто отримує виплати від держави, зокрема і пенсіонери, пройдуть перевірку у три етапи.

Відповідні нововведення передбачені затвердженим Кабміном законопроектом.

Головне:

  • новий механізм верифікації затвердив Кабмін, щоб він запрацював, документ мають підтримати народні депутати;
  • інформація про всіх одержувачів соцдопомоги надходитиме в єдину базу;
  • перевірку проводитимуть у три етапи, останній може тривати до трьох років після скасування допомоги;
  • виплат будуть позбавлені тільки ті, хто порушив правила.

Створять єдину платформу і запровадять новий механізм

Чинну систему верифікації (перевірок) держвиплат, впевнені в уряді, необхідно змінювати. Для того, щоб бюджетні гроші не діставалися сім’ям із зарплатами у конвертах і лже-пенсіонерам, перевірки зроблять жорсткішими.

Створити єдину інформаційну платформу, куди стікатиметься інформація з різних реєстрів, держвідомств — найперше, що необхідно зробити для якісної верифікації, впевнені у Кабміні. Доступ до цієї платформи обмежать, що забезпечить збереження персональних даних. Подібні бази інформації існують і в інших країнах, в Україні ж іще кілька років тому списки пільговиків велися на папері, а єдиної бази субсидіантів не існувало.

Якщо законопроект ухвалять, інформація про кожного, хто звернувся по допомогу, потрапить на спеціальну платформу. Тут можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки на них, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової тощо. Крім того, платформу поповнюватимуть даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина або нерухомість, велика покупка — все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.

Перевірятимуть у три етапи: до того, як дати допомогу, під час отримання допомоги і після. Згідно із законопроектом, якщо, наприклад, субсидіант почав заробляти більше і втратив право на знижку, Міністерство фінансів має право ще три роки після цього стежити за ним. “Дозволяється верифікація інформації про реципієнтів, які не отримують допомогу в період до 3 років”, — зазначено у законопроекті.

Якщо під час верифікації виявили порушення, Мінфін має звернутися до того відомства, яке призначило цю виплату. Це може бути Пенсійний фонд, Міністерство соціальної політики тощо. Після цього є 15 днів, щоби все ще раз звірити і ухвалити рішення, чи забирати допомогу, чи це помилка у реєстрі.

Згідно з документом, сума неправомірно отриманої допомоги повертається державі у встановленому законами розмірі. Якщо йдеться про субсидії, то доведеться повернути повну суму незаконної знижки. Для прикладу, якщо українець купив собі телевізор вартістю 50 999 грн (будь-яка сума від 50 тис. грн), а до цього поповнив свою карту на 70 тис. грн, Мінфін може виявити таку покупку, субсидію знімуть, а якщо з’ясується, що гроші на телевізор українець заробив в “тіні”, і його реальна зарплата 30 тис., а не 3,7 тис., як він задекларував, то всю субсидію доведеться повернути до бюджету.

Три етапи: як проходитимуть перевірки

Міністерство фінансів за кілька років знайшло мільйони потенційних порушників серед пільговиків, пенсіонерів і субсидіантів. Завдяки таким перевіркам тільки за 2017-2018 рр. вдалося зберегти 14 млрд бюджетних грн.

“Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Бюджетні кошти мають витрачатися ефективно і прозоро, а допомога — надаватися адресно. Тому проведення верифікації в інтересах не тільки людей, яким дійсно потрібна допомога, але і всіх чесних платників податків”, — цитує прес-служба відомства заступника міністра Юрія Джигира.

Якщо пропозиції Кабміну підтримають парламентарі, вже незабаром всі українці з пенсіями, субсидіями та іншими пільгами проходитимуть наступні етапи перевірки.

Перший — до призначення допомоги. Так, щойно українець подасть заяву на отримання допомоги від держави, на спеціальну платформу надійде запит. Використовуючи ту інформацію, яка вже є у системі, чиновники ухвалять рішення про те, призначати допомогу чи ні.

Другий — під час отримання допомоги. Інформаційна платформа буде постійно оновлюватися. У разі, якщо стосовно когось із субсидіантів або пенсіонерів виникне підозра про можливе порушення, інформацію перевірять і в разі її підтвердження виплати заберуть.

Третій етап — протягом трьох років після скасування допомоги. Навіть якщо відмовитися від пільги, влада матиме право використовувати інформацію з платформи і продовжувати перевірки.

Як відомо, забрати пенсію мають право всього з чотирьох причин: якщо отримували виплату за підробленими документами, якщо виїхали за кордон, якщо ви є переселенцем і живете на непідконтрольній території, якщо не отримували пенсію щонайменше 6 місяців.

Також чинна постанова передбачає вичерпний перелік випадків, коли влада може залишити українців без субсидій:

  • борг за комуналку як мінімум за два місяці;
  • автомобіль не старше 2010 року випуску;
  • велика нерухомість: (квартира від 120 кв. м і будинок від 200 кв. м);
  • брехня в декларації;
  • якщо у квартирі є працездатний, який ніде не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, не платить ЄСВ;
  • покупка на суму від 50 тис. грн.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ