Українцям “на руки” роздадуть по 1,5 тисячі: запущено програму субсидій

В Україні офіційно запустили програму монетизації субсидій для населення країни, яка передбачає видачу готівки “на руки” для оплати послуг ЖКГ (щоб подивитися відео по темі, доскрольте до кінця сторінки).

Таку заяву зробив президент України Петро Порошенко на нараді щодо введення монетизації субсидій. Рішення було прийнято сьогодні Кабінетом міністрів України.

“Ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, а саме грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. В середньому розмір виплат складе 1,5 тис. гривень”, – сказав український лідер.

За його словами, українці зможуть отримати гроші на оплату комунальних послуг за лютий.

Він також вказав, що мета програми – економія енергоресурсів і досягнення енергонезалежності України.

“Наша мета – в найближчі 5 років досягти енергонезалежності. У контракті 2009 року передбачалося, що Україна повинна брати 52 млрд кубів імпортного газу. У 2017 році Україна імпортувала 14 млрд кубів. У 2018 – 10,5 млрд кубів. Україна має обходитися без імпортного газу!”, – додав Порошенко.

Як пояснили на сайті уряду, вже у березні 2019 року стартує ще одна модель монетизації субсидій – “живі” гроші для розрахунків за комунальні послуги будуть платити безпосередньо одержувачам субсидії.

Паралельно буде діяти запущена з січня 2019-го монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через “Ощадбанк”, і за результатами вже у цьому опалювальному сезоні невикористані субсидії видадуть одержувачам готівкою.

Отже, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають в березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, в квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті в березні послуги, в травні – за квітневу комуналку.

Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення “Ощадбанку” і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії відкриють персональний банківський рахунок, на який буде перераховуватися сума субсидії у квітні і травні.

Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо в банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить “Укрпошта”.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, на даний момент є 3,7 млн домогосподарств, які претендують на отримання монетизованої субсидії.

Він зазначив, що відповідні виплати за поточний опалювальний сезон будуть виплачені в березні, квітні і травні цього року. “Після цього буде здійснено перепризначення субсидії на новий рік, починаючи з травня 2019 року”, – додав міністр.

Рева звернув увагу, що 69,9% одержувачів субсидій є пенсіонерами.

Відзначається, що субсидія буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам її буде виплачувати Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ