Українців зобов’язали платити за комуналку сусідів: нові правила

В Україні з 25 січня 2019-го діє нова методика розрахунку втрат води в багатоквартирних будинках. Тепер платити за комунальну послугу потрібно не по квартирному, а будинковому лічильнику.

В результаті якщо частина мешканців будинку встановили на крани магніти і приховує реальні показники споживання, за них повинні платити сусіди. Як повідомляє прес-служба Київводоканалу, нові принципи розрахунку сум у платіжках повноцінно вступають в силу вже в лютому 2019-го.

Як будуть рахувати “небаланс”:

  • якщо у всіх квартирах є лічильники: від показання будинкового лічильника віднімуть суму показань квартирних. Різницю розділять на всіх мешканців. Тобто крім використаної води також доведеться заплатити свою частину за втрати.
  • якщо частина квартир без лічильників: від показання будинкового лічильника віднімуть суму показань квартирних. Різницю розділять на тих мешканців, які встановили лічильники на воду.

“Представник Київводоканалу щомісяця знімає показники загальнобудинкового лічильника в вашому домі. Запрошуємо всіх споживачів брати участь в знятті показників”, – пояснили в компанії.

В середньому в різних регіонах України будинкові втрати води становлять близько 30% від загальної кількості, розповіла OBOZREVATEL віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій. В окремих будинках – близько 50% втрат. Це означає, що левову частку води українці просто крадуть. Є три основні варіанти “злодійства”.

Магніти на лічильниках. За словами Бабій, на ринках продаються лічильники вже з встановленим магнітами. Крім того, такі прилади обліку можна купити і в інтернеті.

Діряві труби і несправні крани. Ще одна причина великих втрат води в будинку – застарілі комунікації.

Полив території. Одна з поширених причин, по якій українцям доводиться платити за “зайву” воду, – полив території. Якщо сусід на першому поверсі щедро поливає територію під вікном влітку, швидше за все, ці витрати будуть відображені в платіжках кожної квартири.

Нагадаємо, в Україні ухвалили закон “Про житлово-комунальні послуги”, який вступає в дію в травні 2019-го. Спочатку передбачалося, що вже з 1 січня українці будуть жити за новими правилами. Однак влітку 2018-го Верховна Рада це рішення переглянула. Офіційна причина – в документі за відсутність лічильників пропонують штрафувати постачальників. Що зміниться:

  • доведеться платити пеню за прострочення платежів;
  • введуть абонплату на комуналку;
  • зобов’яжуть впускати в квартиру комунальників;
  • дозволять відключати комунальні послуги за борги;
  • комунальники будуть платити штрафи за відключення послуги без причини.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ