Україна вийшла з топ-3 світових постачальників меду

За підсумками 2018 року Україна скоротила ескпорт меду більш ніж на чверть, через що втратила статус третього в світі постачальника меду. Про це в п’ятницю, 29 березня, заявила в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева.

“Україна в 2018 році втратила статус одного з трьох найбільших в світі виробників меду. У 2017 році Україна експортувала близько 68 тисяч тонн меду. У 2018 році ця цифра знизилася до 49,4 тисяч тонн”, – сказала Трофімцевим.

Вона також зазначила, що отруєння бджіл під час весняних польових робіт – результат недостатньої комунікації фермерів і пісковиків. Тому зараз, за ​​її словами, держава стимулює налагодження взаємодії в цій сфері.

Вона повідомила, що в даний час ведеться робота над проектом закону про пестициди і отрутохімікати, в якому передбачено суттєве посилення позицій бджолярів і відповідно до цього законопроекту буде значно посилено контроль за використанням агрохімікатів і пестицидів.

“Потрібно шукати баланс між інтересами рослинників, пісковиків і тваринників. Головна проблема – використання контрафактної продукції засобів захисту рослин за низького рівня освіченості фермерів. Здоров’я людей і бджіл знаходяться в одному технологічному ланцюгу, що шкідливо для бджіл, те і людям не корисно”, – зазначила і в.о. міністра.

Раніше в Кабміні повідомляли, що Україна виробляє більше 100 тисяч тонн меду в рік, тобто 6% світового виробництва. Сьогодні в країні налічується близько 400 тисяч бджолярів, на яких припадає чотири мільйони вуликів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ