В Україні подорожчає долар: на скільки та коли

В Україні курс долара в перший тиждень квітня може подолати позначку в 27,3-27,4 грн/$. Аналітики пояснюють: платіжний баланс погіршився, а в період виборів традиційно спостерігається девальвація.

OBOZREVATEL з’ясував, який курс долара чекає на українців у найближчий тиждень.

Долар подорожчає, але не сильно
“На найближчий тиждень ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,3 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 27,2/27,4 грн”, – прогнозує старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. Станом на 29 березня, згідно з довідковою інформацією НБУ, американська валюта продається за 27,2 грн/$.

З такими оцінками погоджується і фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. Експерт зазначає: значних змін очікувати найближчим часом не варто. Незважаючи на те, що платіжний баланс за останній час погіршився, баланс на валютному ринку вдається утримати.

“Зараз бачимо перевагу попиту над пропозицією, як наслідок, поступово курс валюти додає в ціні. Вибори також мають свій вплив. Це період нервозності, настороженості. Думаю, що курс в 27,4 грн/$ на найближчий тиждень найбільш ймовірний варіант”, – упевнений Мазуренко.

До речі, аналітик Єгор Комов впевнений: великих провалів на валютному ринку не буде. По-перше, у Національного банку є ресурси для того, щоб розширювати пропозицію і тим самим знижувати курс долара. По-друге, макроекономічна ситуація залишається стабільною, великих перекосів у бік попиту не буде.

“Курс долара в Україні регулюється ринком. Те, що робить Національний банк, утримує від різких коливань. Тобто не буває такого, що НБУ бере і опускає або піднімає долар. Якщо ринкові умови будуть такими, що покупців буде більше, ніж продавців, буде девальвація. Поки у нас ось така ось ситуація: є підстави для незначної девальвації. І це протримається до періоду сезонного зростання валютних надходжень “, – вважає Комов.

Відзначимо, в квітні курс гривні стабілізується близько 27 грн/$. Водночас в “Альпарі” відзначають: виходячи з останніх заяв всіх кандидатів, вони бачать майбутню співпрацю з Міжнародним валютним фондом як одне з важливих напрямків в роботі, від чого і залежить курс. “У зв’язку з цим вже під кінець квітня ми маємо всі шанси побачити зниження курсу до більш низьких позначок до 26,80 і нижче”, – пояснюють експерти.

На що впливає курс долара
Головний девальваційний чинник в 2019-му – необхідність витрачати валюту на погашення зовнішнього боргу. Так, тільки в цьому році на ці цілі передбачено 417,4 млрд грн. При цьому загальні доходи бюджету на 2019 й – 1 трлн 26 млрд. Це близько 40% всіх доходів країни. На погашення зовнішніх кредитів направлять нові транші МВФ і запаси з золото-валютних резервів Нацбанку. При таких умовах, зазначають аналітики, найімовірніше НБУ буде стримуватися від надмірного зміцнення гривні і при можливості навпаки – буде виходити на ринок для покупки “надлишків”.

Прогнози по курсу на 2019 рік:

29,08 грн / $ (консенсус-прогноз Мінекономрозвитку);

29,4 грн / $ (прогноз, закладений в бюджет-2019);

28,65 грн / $ (оцінки МВФ, закладені в оцінки України).

Старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин вважає, що нижня відмітка для середнього за рік курсу – 28,5 грн/$. “Наш базовий прогноз – 28,5-31,5 грн/$. Сезонні фактори впливу збережуться, проте їх інтенсивність може знизитися. Базовий сценарій передбачає досить широку амплітуду коливань, що пов’язуємо з впливом сезонних факторів, спекуляціями перед виплатами за зовнішніми зобов’язаннями і виборами”, – відзначає аналітик.

Ключовим фактором буде виступати зміна платіжного балансу, в якому імпорт залишиться досить вище експортних потоків (дефіцит торгового рахунку на рівні 3% ВВП) і буде закриватися за рахунок резервів і зовнішніх запозичень, які також будуть направлятися на виплату за зовнішніми зобов’язаннями.

Голова Національного банку України Яків Смолій заявив, що в 2019 році коливання курсу гривні до долара будуть незначними. “Зовнішня кон’юнктура залежить від зовнішніх ринків. Впливає ціна на нафту, яка коливається на світовому ринку”.





ІНШІ НОВИНИ