Всім українцям перерахують субсидії: у кого заберуть допомогу

В Україні вже в наступному місяці перерахують всі субсидії. Кількість тих, хто отримує допомогу від держави, скоротиться в декілька разів. Решті допомогу уріжуть. Так, під час перерахунку враховуватимуть оновлені доходи і той факт, що субсидія більше не буде покривати опалення.

OBOZREVATEL розібрався, як і кому перерахують субсидії в Україні.

Головне:

  • з травня українці отримуватимуть нові субсидії з урахуванням закінчення опалювального сезону;
  • дохід, який використовують у формулі розрахунку допомоги, перерахують;
  • більшість тих, хто зараз отримує субсидії, на неопалювальний сезон залишиться без допомоги від держави.

Як перерахують субсидії

Українцям призначають комунальні знижки двічі на рік: на опалювальний і неопалювальний сезони. Наступний перерахунок очікується вже в травні, а квітень – останній місяць великих субсидій. Так, у нових “знижках” будуть враховувати доходи за друге півріччя 2018-го, нині українці отримують допомогу на оплату комунальних послуг із урахуванням тих доходів, які вони отримували ще рік тому.

Як рахують субсидію:

Зараз: з урахуванням доходів за перші шість місяців 2018-го;

Після квітня: з урахуванням доходів за останні шість місяців 2018-го.

Для прикладу візьмемо сім’ю з трьох осіб із однією середньою зарплатою і сім’ю з двох осіб із двома мінімальними пенсіями. Так, перша в середньому в місяць, згідно з даними Держстату, отримувала 8368 грн. Під час розрахунку розміру обов’язкового платежу цю суму необхідно розділити на кількість членів сім’ї, два прожиткові мінімуми й помножити на 15% та на сукупний дохід сім’ї. Те, що вийшло, – платіж сім’ї, а решту покриє субсидія.

Отже, зазначена сім’я могла щомісяця платити за комуналку з урахуванням субсидії 1029,7 грн. Взимку, з урахуванням опалення, в середньому витрати на комуналку могли становити 1,5-2 тис. грн (залежно від опалювальної площі житла). Так, щомісяця субсидія компенсувала приблизно половину витрат на комунальні послуги.

Якщо в такої сім’ї доходи росли паралельно з середньою зарплатою по країні, з травня розмір її субсидій буде перерахований із урахуванням середньомісячного доходу 9341 грн. Водночас розмір обов’язкового платежу може становити 1227,5 грн. І якщо влітку зазначеної суми буде вистачати на оплату комунальних послуг у межах нормативів споживання, субсидію взагалі не дадуть.

Водночас українці з двома мінімальними пенсіями нині віддають за комуналку не більше 166 грн, а влітку – 173 грн. Правда, варто враховувати, що розмір обов’язкового платежу – не фіксувана сума. За фактом від загальної вартості комуналки в межах нормативів віднімають вказаний платіж, отриману суму переводять на рахунки українців. У випадку з пенсіонерами – на картки, а для працюючих – через відділення банку.

Але, як показує практика, українці без субсидій витрачають значно менше комунальних послуг (економлять і не хочуть платити більше), а самі субсидіанти щомісяця не добирають норму. Тому, якщо ефективно використовувати комунальні послуги, після субсидії може залишитися “решта”, яку “подарують” сім’ї.

Також варто враховувати, що зазначені розрахунки – приблизні. Для кожної сім’ї розмір субсидії зміниться по-своєму, з урахуванням того, як за минулий рік виросли (або скоротилися) їхні доходи.

Хто залишиться без знижки

Щорічно кількість субсидіантів після закінчення опалювального сезону зменшується в декілька разів. Як видно на графіку, в лютому минулого року знижки отримували 6,4 млн сімей, а в червні залишилося всього 1,6 млн.

Подібна ситуація очікується і в 2019-му. З субсидіями в травні залишаться тільки найбільш малозабезпечені сім’ї (у першу чергу пенсіонери). Крім того, допомогу від держави втратять ті, хто накопичив борг за комуналку в сумі від 340 грн. До того ж достатньо не заплатити навіть за один місяць.

Хто не отримує субсидію:

  • є будинок площею від 200 кв. м, або квартира від 120 кв. м;
  • автомобіль віком до 5 років;
  • зробили покупку на суму від 50 тис. грн;
  • останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ