У НБУ озвучили, за якої умови Україна цьогоріч може отримати транш від МВФ

У НБУ розраховують на отримання Україною траншу від МВФ цього року, якщо вдасться швидко сформувати уряд.

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю агентству новин Reuters, пише Deutsche Welle.

Вона зазначила, що до кінця цього року Україна може отримати транш кредитної допомоги від МВФ за умови, якщо після виборів вдасться швидко сформувати новий уряд і він одразу почне працювати.

Затверджена в грудні минулого року програма співпраці Києва з МВФ передбачала виділення кредитів на загальну суму $3,9 млрд 2020 року, однак Україна отримала лише $1,4 млрд з цього обсягу. Наразі програма призупинена до формування уряду після дострокових парламентських виборів, які мають відбутися 21 липня.

“Якщо уряд буде сформовано і (…) він почне працювати у вересні, тоді у нас є шанс отримати транш до кінця цього року – ми вважаємо це оптимістичним сценарієм”, – зазначила Рожкова.

Вона очікує, що розмір траншу може становити приблизно $1,3 млрд.

Також перша заступниця голови НБУ звернула увагу на очікувані виклики в економіці та фінансовій сфері України. “Наприкінці цього року і наступного року ми повинні виплатити значні борги. Безсумнівно, це буде дуже напружений період. (…) Очевидно, що 2019 рік для нас – складний. (…) Співпраця з МВФ є ключовою для нас і не тільки через один транш”, – наголосила вона.

Наразі міжнародні резерви НБУ перевищують $19 млрд, а продовження співпраці з МВФ дозволить збільшити їх до обсягу понад $21 млрд.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ