Купили власні запчастини: в Україні виник новий гучний скандал в оборонці

Співробітників державного “Київського бронетанкового заводу” підозрюють у привласненні коштів на ремонт і закупівлю деталей до бронетранспортерів на суму 9,14 млн грн.

Як повідомляють “Наші гроші”, справою займається Державне бюро розслідувань. Відзначається, що в схемі виведення коштів була задіяна фірма “Торгів дім “Партсет”.

Слідство встановило, що в рамках оборонного замовлення Міністерство оборони уклало з КБТЗ угоду на поставку армії бронетранспортерів БТР-3ДА. Для цього, на початку липня 2018 завод уклав договір підряду з “Торгів дім “Партсет”. На його виконання під виглядом стендових випробувань було проведено ремонт і косметичний відновлення 35-ти колісних редукторів і 12 мостів до бронетранспортерів, які вже були у використанні.

Через чотири тижні КБТЗ підписав з тією ж фірмою тепер уже договір поставки комплектуючих до БТР-3ДА на загальну суму 9,14 млн грн. На виконання договору фірма поставила під виглядом нових запчастини і комплектуючі, які були відновлені перед тим на території київського заводу. А саме – 35 колісних редукторів і 12 мостів до бронетранспортерів.

Слідство стверджує, що крім того, що комплектуючі вже були у використанні, вони ще й не відповідали технічним вимогам і були поставлені за завищеними цінами.

Для конвертації грошей в готівку “Торгів дім “Партсет” відобразило в податковій звітності придбання товарів у підприємств з ознаками “транзитності”, а саме: ТОВ “ЛКО Груп”, ТОВ “Каус”, ТОВ “Дебати”, ТОВ “Скрол буд”.

У суді слідчий клопотав про доступ до банківських рахунків “ТД “Партсет” в Райффайзент Банку Аваль в Києві, і суд це клопотання задовольнив.

З іншої постанови Печерського райсуду Києва відомо, що 6 червня ГБР провело обшуки в КБТЗ, де знайшло частину комплектуючих, які були закуплені за контрактом з “Партсет”. Зараз це обладнання заарештовано.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ