Україна ніяк не може продати свій крохмаль на зарубіжних ринках

Українські переробники не можуть налагодити експорт крохмалю , тому що внутрішні ціни вищі, ніж ті, які сформувалися на експортному ринку. І якість вітчизняного продукту залишається невисокою.

За оцінками Української асоціації виробників картоплі, сукупно українські заводи виробляють 10 тис. Тонн крохмалю на рік. Цього недостатньо навіть для внутрішнього ринку. Щоб перекрити потребу, нам самим доводиться закуповувати продукт в Румунії та Білорусі.

Однак, спроби продати крохмаль на зовнішній ринок були. Зокрема, компанія «Вимал» намагалася зайти зі своїм товаром на ринок ЄС в рамках виділеної Україні квоти на безмитний експорт. В результаті в компанії побачили, що картопляний крохмаль не витримує конкуренції з європейським, переважно польським і балтійським. У нього і якість звичайно була вища, і ціна нижча.

В 2017-18 маркетинговому році експорту картопляного крохмалю України практично не здійснювалося. Підтримати крохмальний сегмент могли б державні дотації на обладнання і техніку – на рівні хоча б 30%. А також – програма закупівлі крахмаловмісних сортів картоплі за прийнятними цінами. Зараз же на виробництво крохмалю в Україні йде 5-6% картоплі. Для порівняння, в Німеччині цей показник становить 44%.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ