Україна припиняє транзит газу Росії: “Нафтогаз” озвучив загрозу

Україна повинна готуватися до повного припинення транзиту російського газу з 2020 року, проте ця підготовка виявилася під загрозою через приголомшливе падіння власного видобутку газу.

Про це написав виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook. Зокрема, мова йде про проблеми в підконтрольній “Нафтогазу” компанії “Укргазвидобування”.

“Якщо порівняти середньодобовий видобуток, який був досягнутий у грудні 2018 року, з даними за червень 2019 року, то падіння добового видобутку газу в “Укргазвидобуванні” вже становить 9,2%. Перші дні липня показують ще більш загрозливі тенденції”, – написав він.

Представник НАК зазначив, що компанія змушена очікувати припинення транзиту через Україну не тільки в першому кварталі 2020 року, але і в цілому після закінчення 2019 року.

Вітренко нагадав, що позиція “Нафтогазу” залишається незмінною: компанія продовжує боротися за збереження транзиту російського газу після 2019 року, для цього їй знадобиться допомога міжнародних партнерів, зокрема, залучення Європейської комісії до переговорів по транзиту з “Газпромом”.

“Ми вітали і продовжуємо вітати участь Європейської комісії та українського уряду в цих переговорах. Не вважаємо, що ця проблема може бути вирішена виключно на рівні відносин між “Газпромом” і “Нафтогазом”, оскільки давно стало очевидним, що позиція “Газпрому” про припинення транзиту через Україну обумовлена саме політичними факторами, а не економічними”, – підкреслив виконавчий директор НАК.

За його словами, “Нафтогаз” також повинен зберегти можливість отримати справедливу компенсацію за втрату транзиту через Стокгольмський арбітраж, над чим зараз працює.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ