“Штрафів не буде”: озвучені нові правила перевірки бізнесу

В Україні бізнес більше не штрафуватимуть за дрібні порушення трудового законодавства при першій перевірці.

У тому випадку, якщо порушення можна буде швидко усунути, підприємці отримають лише припис від інспектора.

“Наприклад, є перевірки трудових книжок, які вже зараз уряд планує перевести в електронний вигляд. Це ж стосується дрібних порушень з виплати заробітних плат, надання відпусток”, – повідомив очільник Державної служби з питань праці Роман Чернега.

“Якщо протягом, наприклад, 10 днів роботодавець усуне таке дрібне порушення, то штрафу не буде. Раніше штрафували на кілька тисяч гривень. В першу чергу, такі послаблення спрямовані на те, щоб позбавити малий і середній бізнес від зайвих фінансових витрат”, – додав він.

Водночас у відомстві відзначили, що виключенням будуть випадки, коли люди не оформлені на підприємстві. Тоді такі фірми одразу штрафуватимуть.

Відповідні нововведення містяться у постанові уряду №823 від 21 серпня, які регулюють процедуру проведення інспекцій.

Документ набув чинності і в вересні Державна служба з питань праці почала перевірки.

Нагадаємо, 18 вересня народні депутати від фракції “Слуга народу” підтримали законопроект №1080 про зменшення тиску на бізнес.

Головні нововведення:

  • фіктивне підприємництво (коли створюють підприємства для прикриття іншої діяльності) більше не вважається кримінальним злочином;
  • з Кримінально-процесуального кодексу України прибрали норму, згідно з якою правоохоронці займалися розслідування фіктивного підприємництва.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ