Антимонопольний комітет перевірить підвищення цін в МАУ

У зв’язку з закриттям кордонів в Антимонопольний комітет надійшли повідомлення, що найбільший національний авіаперевізник – різко підняв ціни на квитки на останні дні перед зупинкою авіасполучення.

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) розпочинає розслідування проти МАУ про підвищення цін на квитки, повідомляє глава відділення Олексій Хмельницький на своїй сторінці Facebook.

В АМКУ зазначають, що в зв’язку з закриттям кордонів в Антимонопольний комітет надійшли повідомлення, що найбільший національний авіаперевізник – Міжнародні авіалінії України – різко підняв ціни на квитки на останні дні перед зупинкою авіасполучення.

Як приклад звернення відомство наводить інформацію щодо зміни ціни квитків економ-класу маршруту Лондон-Київ: на 15 березня коштує 24 тисячі, при тому, що напередодні квиток коштував менше 10 тисяч.

АМКУ заявляє, що вивчить ці факти і, в разі встановлення порушень конкурентного законодавства, покарає порушника.

У МАУ відповіли, що зараз розраховують вартість авіаперельоту за одними й тими ж алгоритмами. Ціну формує спеціальна система розрахунку – Revenue Management System, що відкидає ймовірність формування вартості авіаквитків у ручному режимі.

“Ця система автоматично визначає вартість на тому чи іншому маршруті відповідно до цілої низки показників. Таких, як інтенсивність продажів, попит на період часу тощо. Цифрові алгоритми аналізують обсяг запитів на купівлю авіаквитків і перераховують їх вартість відповідно до кількості користувачів, які одночасно заходять в глобальну систему бронювання для замовлення квитка і створення бронювання” – зазначається в прес-релізі.

Збільшення запитів на оформлення квитка система розцінює як підвищення попиту з відповідним коригуванням вартості.

Про причини зростання цін в МАУ відповіли, що не їхня компанія приймала рішення про обмеження пасажирського сполучення. “Головне завдання авіакомпанії – піднімати літаки в небо і доставляти людей в усі точки світу. Авіакомпанія ніколи добровільно не припинила б це робити”.

У компанії наголосили, що головний союзник зростання цін на авіаквитки – це паніка.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ