Мінфін анонсував пільгові іпотеки під 5-7% річних

Міністерство фінансів анонсувало запуск пільгових програм іпотеки і фінансового лізингу під 5-7% річних

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв’ю виданню Мінфін.

“Передбачається зовсім нова історія в доступності для громадян купівлі житла. Створюється спеціальна компанія, яка буде докапіталізована урядом і зможе забезпечити створення фінансово-кредитних механізмів, а саме: запустити іпотечне кредитування і фінансовий лізинг на житло на прийнятних умовах”, – сказав Марченко.

Так, за його словами, планується надання таких кредитів у сумі до 2 млн грн за низькими відсотковими ставками, приблизно від 5 до 7% річних на строк від 60 до 240 місяців. Перший внесок при цьому повинен складати не менше 20%. Також передбачено певні вимоги до житла і обмеження по площі: на одну особу не більше 52 кв. м. Йдеться, в першу чергу, про первинний ринок житла.

“Другий напрям у сфері сприяння забезпечення громадян житлом – фінансовий лізинг на строк до 20 років з відсотковою ставкою близько 5% річних і без сплати першого внеску. Зазначений напрям фінансування буде спрямований для збереження робочих місць, сприяння забезпечення житлом військових, поліцейських та інших службовців”, – зазначив Марченко.

За його словами, у загальному на першому етапі передбачається надати 12,5 тис. іпотечних кредитів і придбати 18,8 тис. квартир у фінансовий лізинг. Надалі уряд розвиватиме та знаходитиме додаткові джерела фінансування для розширення програм.

Міністр додав, що держава братиме на себе ризики, у тому числі інфляційні. Проведення докапіталізації компанії і започаткування програм планується уже в цьому році.





ІНШІ НОВИНИ