Якщо буде доведено, що склади у Врбетіце підривали росіяни, Росатом не отримає підрядів у Чехії, – Земан

25 квітня 2021 року президент Чехії Мілош Земан виступив з заявою, в якій прокоментував можливу участь російських агентів у вибуху складу в Врбетіце і висилку російських та чеських дипломатів

Чеський президент, зокрема, заявив, що існують дві основні версії, з якими працює наслідок: необережне поводження з боєприпасами і можлива причетність іноземних спецслужб. Проте, як він окремо підкреслив, для остаточних висповків та подальших політичних рішень слід дочекатися підсумків розслідування, передає Еспресо.TV.

“Необхідно дочекатися підсумків розслідування щодо вибухів у Врбетіце, перш ніж робити висновки, позаяк доказів присутності російських агентів на складі боєприпасів не було в звітах контррозвідки. Однак, з цього не випливає, що відсутні підозри, що вони там дійсно були”, – цитує главу чеської держави Radio Praha.

“Поліція і верховна прокуратура користуються повною довірою президента. Я виступаю за те, щоб під час розслідування даної справи було задіяно всі сили. Як головнокомандувач збройними силами, я хочу, щоб в ході розслідування був задіяний максимальний потенціал і щоб громадяни Чеської Республіки були повністю ознайомлені з висновками слідства. Якщо ж версія участі іноземних агентів підтверджена не буде, з цього випливає, що це була гра спецслужб, що серйозним чином відіб’ється на внутрішньополітичному житті нашої країни”, – додав Мілош Земан.

Чеський лідер підкреслив, що жодна суверенна країна не може допустити здійснення на своїй території теракту, в результаті якого загинули два громадянина і завдано мільярдних збитків.

“Хоча я виступаю за коректні відносини з усіма світовими державами, Російська Федерація повинна заплатити за цей акт, наприклад, тим, що Росатом не братиме участі в тендері на розширення АЕС “Дуковани”, – зазначив Земан.

В ході інтерв’ю після виступу Мілош Земан додав, що Росатом не повинен бути в списку учасників конкурсу на будівництво нового блоку атомної електростанції, але тільки за умови, що РФ була дійсно причетна до вибуху боєприпасів.

“Але не забудьте, як каже і прем’єр Бабіш, приймати рішення про тендер буде новий уряд, сформований за підсумками осінніх виборів”, – сказав президент Чехії.

Також Земан запевнив, що останніми днями ані він, ані співробітники президентської адміністрації не перебували на зв’язку з російською стороною, і висловив сумніви, що Москва видасть Чехії агентів.

Водночас, він засудив висилку чеських дипломатів з Росії, оскільки “вони ні в чому не винні”, а також виступив за те, щоб в посольстві РФ в Празі “працювали фахівці з розвитку співробітництва в галузі економіки і культури, а не 18 шпигунів”.





ІНШІ НОВИНИ