У Сумській області виявили небезпечну інфекцію

У Сумській області зафіксували туляремію – небезпечну інфекційну хворобу, вакцини від якої немає в Україні. Про це повідомила прес-служба Сумського обласного лабораторного центру МОЗ.

Зокрема, зазначено, що в 2019 році в біологічному матеріалі, доставленому з Охтирського району, було виявлено позитивний результат туляремії в високих титрах, що “свідчить про необхідність підвищеної настороженості як медичних працівників до діагностики захворювання, так і населення області”.

“В останні роки зареєстрована активізація епізоотичного процесу зазначеної інфекції. Епізоотії туляремії підтверджені лабораторними виділенням збудників туляремії від гризунів, кліщів і з об’єктів навколишнього природного середовища”, – йдеться в повідомленні.

За даними лабцентру, територія Сумської області відноситься до однієї з найбільш неблагополучних ензоотичних територій в Україні по туляремії, що обумовлено кліматично-географічними особливостями північно-східної частини країни.

Як відомо, туляремія – це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, що характеризується ураженням лімфатичної системи, шкіри, селезінки; утворенням множинних гранулематозно-некротичних вогнищ в різних органах, лихоманкою і загальною інтоксикацією. Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет.

Збудником туляремії є туляремійна паличка. Основне джерело інфекції для людини – гризуни (ондатри, щурі, миші, ховрахи, зайці). Досить часто заражаються мисливці, фермери, заготівельники хутра, м’ясники – після контакту з зараженими тваринами, при обробці туш.

Деякі види комах поширюють патогенні мікроорганізми через укуси тварин. Крім того, джерелом інфекції може бути вода, забруднена бактеріями. У виробничих умовах можливе зараження і через дихальну систему. Передача туляремії від людини до людини малоймовірна.

Відзначається, що деякий час для профілактики туляремії у людини використовувалася жива туляремійная вакцина, яка зараз відсутня на території України. В даний час профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до боротьби з гризунами.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ