МОЗ: евакуйовані з Уханя українці підуть на карантин під розписку

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що існують усі правові підстави утримувати на карантині пасажирів та екіпаж літака, що прибуде з китайського міста Ухань.

“Стосовно правових підстав: закон України про захист населення від інфекційних хвороб передбачає, що уряд має право встановлювати тимчасові обмеження людей, які приїздять з епідеміологічно неблагополучних країн. Третього лютого урядом прийнято розпорядження про встановлення тимчасових умов і обмежень для людей, які прибувають з міста Ухань, шляхом ізоляції на 14 днів. Тому всі конституційні права українців та іноземців, які також прибудуть на цьому літаку, будуть дотримані. Окрім того, ми попередили усіх, у тому числі іноземців, і за день до прибуття нашого літака у Китай їм усім ще раз розкажуть про умови перебування, про обмеження і кожен з них підпише згоду про те, що знав про те, що буде утримуватись мінімум 14 днів”, – сказав Ляшко.

За його словами, рейс будуть супроводжувати медики медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я. Вони стежитимуть за станом здоров’я екіпажу і пасажирів на борту та спостерігатимуть за евакуйованими і членами екіпажу в Україні в обсерваторії. Якщо хтось з евакуйованих захворіє вже під час карантину, його буде госпіталізовано до інфекційного стаціонару, зауважив Ляшко.

Також він наголосив, що евакуюються лише здорові на момент відльоту люди, а пасажирів із симптомами ГРВІ на борт не допустять. Перед вильотом усіх оглянуть китайські медики, а на борту – українська медична команда.





ІНШІ НОВИНИ