Вчені розповіли, як обчислити показник передчасної смерті

Вчені розповіли, як обчислити показник передчасної смерті

Норвезькі вчені розповіли про ефективний спосіб визначення тривалості життя. Йдеться про біологічний вік, який може бути більше або менше того, який вказаний в паспорті.

Це так званий «кисневий метод», за допомогою якого підраховують максимальне споживання кисню (МПК), яке людина здатна спожити за одну хвилину.

Експерти вивчили, як МПК співвідноситься з тривалістю життя. Проаналізувавши дані 55 000 чоловік, вони з’ясували, що у людей з найгіршими показниками ризик передчасної смерті на 82% вищий, ніж у інших.

Вчені підкреслюють, що ситуацію можна змінити, якщо почати займатися спортом, нехай навіть в зрілі роки. Так, серед тих, хто почав займатися спортом у 50 років і продовжував заняття протягом десяти років, показник передчасної смерті різко знизився. І взагалі слід якомога менше сидіти і лежати (за винятком сну), відзначають медики.

До 20 років відбувається збільшення величини МПК, з 25 до 35 років – стабілізація, з 35 років – поступове зниження. До 65 років максимальне споживання кисню зменшується приблизно на третину.

МПК залежить від генетичних факторів, віку і статі. Однак і у чоловіків, і у жінок він тісно пов’язаний з рівнем тренованості, віку та маси тіла (в ще більшому ступені з м’язовою масою).

Визначення МПК використовується також для вирішення питань професійної придатності, оцінки тренованості спортсменів, діагностики стану серцево-судинної системи і органів дихання.





ІНШІ НОВИНИ