Знайдено спосіб знизити ризик хвороби Альцгеймера на 60%

Дотримуючись кілька нескладних правил, можна істотно знизити ризик розвитку старечого недоумства. Вчені з Медичного центру Університету Раша (США) прийшли до такого висновку, проаналізувавши дані трьох тисяч чоловік, повідомляє Neurology.

Дослідження показали, що у людей, які дотримувалися чотирьох або п’яти базових принципів здорового способу життя, ризик хвороби Альцгеймера був на 60% нижчий.

Принципи включали в себе регулярну фізичну активність, відмову від куріння, стриманість у вживанні алкоголю, правильне харчування і тренування розумових здібностей.

Автори підкреслили, що їх дослідження вказує на явний взаємозв’язок хвороби Альцгеймера і способу життя (довгий час вважалося, що цей діагноз пов’язаний переважно з генетикою).

Дослідницька група опиралася на дані Чиказького проекту здоров’я і старіння (CHAP) і довготривалих досліджень проекту Пам’яті і старіння (MAP). У статистику включили 1845 учасників з першого проекту і 920 з другого.

Дослідники оцінювали кожного учасника на основі п’яти факторів здорового способу життя, кожен з яких має важливі переваги для здоров’я. Вони мали на увазі 150 хвилин в тиждень помірної або інтенсивної фізичної активності, відмова від куріння й помірне споживання спиртного, дієту (переважно середземноморську) і пізнавальну діяльність (наприклад, гру в шахи).

У тих, хто дотримувався двох-трьох правил, ризик хвороби Альцгеймера був на 37% нижчий, у тих, хто дотримувався чотирьох-п’яти правил – на 60% нижчий, ніж у тих, хто не відповідав жодній вимозі. Вчені відзначили, що почати вести ЗСЖ можна навіть в літньому віці – це дасть свій позитивний ефект.





ІНШІ НОВИНИ