Британські вчені з’ясували, як ожиріння впливає на розвиток деменції

Фахівці університетського коледжу Лондона (UCL) провели дослідження, яке показало 30-відсоткове збільшення ризику розвитку деменції у людей з ожирінням.

В ході експерименту вчені спостерігали, як старіння впливає на роботу органів тіла добровольців. Вони помітили, що індекс маси тіла (ІМТ) впливає на частоту виникнення деменції у спостережуваних через 10-15 років. Підсумки дослідження опубліковані в International Journal of Epidemiology.

«Деменція стане однією з найбільших проблем для людства в поточному столітті, однією з головних загроз для здорового старіння всіх людей на Землі. Наші спостереження показують, що наростаюча епідемія ожиріння може погіршити ситуацію з поширенням старечого недоумства», – пояснив Ендрю Степто – професор UCL.

Вчені виявили, що люди, у яких ІМТ перевищував 30 пунктів, деменцією страждали на 31% частіше за однолітків з нормальною масою тіла. Найяскравіше це проявлялося у жінок: зайва вага підвищувала ризик старечого слабоумства до 39%.

Поки тільки потрібно розібратися, як жирова тканина і її кількість в організмі прискорює розвиток деменції. Але є припущення, що причиною можуть бути і різні сигнальні молекули, що виробляються нею, і тиск в судинах.

«Можливо, цей зв’язок пояснюється іншими факторами, пов’язаними з ожирінням, в тому числі гіпертонія або ліки, які виводять холестерин з організму. Ми
плануємо перевірити це в наших наступних роботах», – сказав колега професора Степто – Ма Юйсянь.





ІНШІ НОВИНИ