Вчені назвали один з кращих доступних продуктів для зниження тиску

Експерти Британського фонду серця (British Heart Foundation) назвали один з кращих доступних продуктів, що сприяють зниженню високого кров’яного тиску, – це свіжий часник або часниковий екстракт.

Високий артеріальний тиск може бути небезпечним для життя, якщо його не лікувати. Він змушує кровоносні артерії втрачати еластичність, вони стають жорсткими або вузькими. Наслідком цього може стати серцевий напад – стан, при якому раптово блокується потік крові, що прямує до серця.

Однак гіпертонію на початковій стадії можна придушити в зародку, прийнявши здорові дієтичні рішення. Навіть скромні зміни можуть допомогти – наприклад, це стосується вживання в їжу певних рослинних продуктів, стверджують британські медики.

«Близько 50 відсотків серцевих нападів пов’язані з високим кров’яним тиском, але все ж є можливість звернути проблему назад до того, як вона завдасть шкоди серцево-судинній системі. Вибір здорового збалансованого харчування є одним з найбільш ефективних рішень для цього», – заявили фахівці фонду.

Вони апелюють до даних огляду, присвяченого застосуванню натуральних рослинних компонентів для лікування гіпертонії. Згідно з ними, один з кращих доступних продуктів, що сприяють зниженню тиску, є свіжий часник.

«Клінічні дослідження показують, що екстракт часнику з уповільненим вивільненням може мати більший вплив на артеріальний тиск», – постулюють автори огляду.

Також в British Heart Foundation вказують на інший звіт про випробування за участю 87 осіб, що страждали від підвищеного кров’яного тиску. Частина їх вживала часник. Було встановлено, що в групі, що споживала цей пряний овоч, відбулося зниження діастолічного тиску на шість міліметрів ртутного стовпа, а систолічного – на дванадцять.

«Результати багатьох клінічних досліджень показали, що часник може надавати позитивний вплив на різні фактори ризику серцево-судинних захворювань. Він знижує артеріальний тиск, зменшуючи рівень холестерину в сироватці крові у людей і пригнічуючи окислення ліпопротеїнів низької щільності. Його вплив на судини носить антиатеросклеротичний характер», – констатують експерти.





ІНШІ НОВИНИ