Експерти пояснили, як вчасно розпізнати інсульт

Інсульт є патологічним станом, який діагностують досить часто. Це одне з найпоширеніших захворювань в світі. Інсульти діляться на ішемічний і геморагічний, відрізняються механізмом розвитку, але ознаки мають практично однакові – різка слабкість, нездужання, оніміння половини обличчя або тіла, невиразна мова. Можливі нудота, блювота, головний біль без причини.

Фактори ризику

З віком ризик зіткнутися з інсультом підвищується. При цьому третина пацієнтів із цим захворюванням госпіталізують у віці до 60-65 років.

Патологія може бути причиною інвалідності. Пацієнти після надання першої допомоги і відновлення стану вимагають додаткового догляду, ліків, втручань з боку медиків.

Інсульту можна запобігти, можна лікувати. Головне, вчасно розпізнати ознаки хвороби. Швидкість реакції дуже вирішує в такому випадку: від цього залежить ефективність терапії і її результат. Чим швидше розпізнати інсульт і почати лікування, тим більша ймовірність запобігти інвалідності і смерті пацієнта.

Типи інсульту

Розрізняють ішемічний і геморагічний інсульт. Найбільш поширений тип – перший, розвивається при блокуванні кровоносної судини, що постачає кров’ю частину мозку, атеросклеротичною бляшкою, що утворюється в слизовій оболонці судини або тромбом. Близько 87% всіх інсультів саме такого характеру.

Геморагічний утворюється при крововиливі, коли відбувається розрив пошкодженої або дефектної судини. Зазвичай виникає при аневризмі, яку вчасно не виявили, або при високому тиску. Він може проявитися кровотечею, гематомою. Чим більше крові – тим серйозніша ситуація і важче лікування і прогноз.

Але насправді в перші хвилини інсульту – неважливо, який це тип, важливий час. Кожна секунда на вагу золота, так як при інсульті вмирають клітини мозку. Чим довше тягнути, тим більше клітин загине.

Ознаки інсульту

Симптоми інсульту можна запам’ятати по абревіатурі FAST:

Face (обличчя) – відбуваються зміни на обличчі (оніміння половини, обвисання тканин), попросіть людину посміхнутися або показати якусь гримасу, але вона не зможе цього зробити, якщо у неї інсульт.

Arm (рука) – слабкість рук, оніміння однієї половини тіла. Це підозри на інсульт.

Speech (мова) – зміни мови. При ураженні мозку, слабкості або оніміння м’язів неможливо говорити так, щоб розуміли інші, або й взагалі неможливо вимовити бодай щось.

Time (час) – лікарям важливо знати час, коли відбулися перші зміни. Це дозволить призначити правильне лікування.

Навіть одна з ознак інсульту говорить про те, що важливо поїхати в лікарню якомога швидше.





ІНШІ НОВИНИ