Що може означати бажання їсти кислі продукти

Деякі процеси в організмі спонукають людину їсти більше кислих продуктів.

Недостиглі фрукти, квашена капуста, лимони і навіть кислуваті трави — раптово вам хочеться з’їсти щось кисле. Якщо ви не з тих, хто обожнює такі продукти, то варто замислитися — чим обумовлені зміни. Поява стійкої тяги до кислого може означати порушення у нормальному функціонуванні організму. Тіло практично “кричить” про виникнення проблеми.

Чому хочеться кислого і як виправити ситуацію?

Авітаміноз

За нестачі вітаміну С людина може хотіти з’їсти кислого. Зазвичай, дефіцит цього вітаміну супроводжується також підвищеною стомлюваністю на тлі нормального харчування і звичного навантаження, частими застудами (більше 4 разів на рік), блідістю шкіри, крихкістю кровоносних судин (синці), зміни у режимі сну (сонливість вдень і безсоння вночі), біль у м’язах (міалгія) і суглобах, головний біль. Рішення — забезпечення організму додатковими дозами вітаміну С.

Інфекційні захворювання

Навіть за нормального рівня вітаміну С в організмі його може виявитися недостатньо під час інфекційного захворювання, пов’язаного з підвищенням температури тіла. Організму потрібно більше аскорбінової кислоти, яка необхідна для вироблення інтерферону — головної зброї у боротьбі з вірусами. Щоб прискорити одужання, лікарі рекомендують приймати щодня до 1000 мг вітаміну С дорослим і до 250 мг дітям.

Захворювання шлунково-кишкового тракту

Патологічні процеси у шлунково-кишковому тракті, особливо запального характеру, часто супроводжуються порушенням кислотності. Організм прагне компенсувати недолік вироблення шлункового соку за допомогою вживання кислих продуктів. Найчастіше така тяга обумовлена зниженням кислотності, гастритом і виразкою шлунку. Прагнення до кислого може також бути симптомом порушеннями діяльності жовчовивідних шляхів і печінки.

Вагітність

Багато жінок під час вагітності з апетитом вживають кисле. Зазвичай така тяга вважається нормою і не вимагає корегування. Зазвичай, прагнення вагітних до кислого пояснюється печією і токсикозом, які виникають у першій половині вагітності. У цей період знижується активність ензимів у організмі, а вживання кислої їжі стимулює травлення і знижує прояв неприємних симптомів. Кислі продукти підвищують також засвоюваність кальцію, необхідного для формування скелета майбутньої дитини.

Що означає бажання їсти певні продукти з кислим смаком?

Кислі ягоди та фрукти

Чому вам хочеться саме смородини, журавлини або лимона? Зазвичай бажання з’їсти ці ягоди та фрукти сигналізує про брак калію та аскорбінової кислоти. Ці речовини відіграють важливу роль у діяльності серцево-судинної, імунної та травної систем. Такі продукти можна замінити на вітамінно-мінеральні комплекси, до складу яких входять калій і аскорбінова кислота.

Квашена капуста

Тяга до квашеної капусти може означати брак вітамінів PP і C, а також мінералів, необхідних для повноцінного функціонування кишківника. Зазвичай, їх дефіцит виникає після перенесеного стресу і фізичних навантажень. Крім того, бажання їсти кислу капусту може сигналізувати про безсимптомну урогенітальну інфекцію.

Молочні продукти

Потреба організму у кисломолочних продуктах (кефір, кисле молоко, грецький йогурт) показує підвищену потребу у кальції. За умови його дефіциту розвивається остеопороз — підвищена крихкість кісток. Молочні продукти багаті на пребіотики, а також лецитин і лізин, які потрібні для підтримання нормального обміну речовин.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ