Рафіновані продукти: що собою представляють і наскільки вони шкідливі для здоров’я

Сьогодні полиці магазинів під завал забиті рафінованими продуктами, етикетки яких рясніють інформацією про їх суцільну користь. І судячи з того, наскільки активно розкуповують такі харчові товари, стає зрозуміло, що маркетинговий хід вдався, і люди сліпо вірять всьому, що красиво підносять.

Однак ніхто зі споживачів і не замислюється, наскільки небезпечними є ті чи інші рафіновані продукти, які стають серйозними провокаторами різних хвороб. У той час як виробникам вигідно поставляти на ринок такі товари, адже після рафінування збільшується їх термін зберігання, можна заощадити на транспортуванні, і відповідно, збільшити кількість продажів за рахунок привабливої реклами та наївних покупців.

Варто почати з того, що рафінування — це особлива технологія обробки, в процесі якої продукт проходить глобальну очистку від домішок і кислот. На перший погляд, дуже необхідна процедура, але тільки, якщо не брати до уваги ще й те, що при рафінуванні, продукт повністю втрачає всі свої вітаміни, насичуючись суцільними хімічними сполуками. Таким чином, в шлунок потрапляє не корисна їжа, а шкідлива, що неабияк перевантажує шлунок, і ні про яку користь для організму не може йти й мови.

Найбільш популярним рафінованим товаром є соняшникова олія. За своєю природою вона дійсно багата на необхідні жири і вітамін Е, але після очищення, олія позбавляється свого корисного набору. Тому краще купувати нерафіновану олію, де зберігаються всі корисні елементи.

Теж саме відбувається і з рисом. Шкода відшліфованого рису, яким десятки тисячоліть харчувалися жителі Стародавнього Сходу, привела до того, що хвороба бери-бери атакувала. Все тому що після обробки рис втратив свої вітаміни і корисні харчові волокна. Будь-яка шліфована рисова крупа небезпечна для здоров’я людини, саме тому медики рекомендують харчуватися коричневим і нешліфованим рисом.

Дивно, але деякі види цукру і солі, перш ніж потрапити на ринок, теж піддаються рафінуванню, а також відбілюванню за допомогою хлору або палених кісток тварин. Щоб отримати користь від такого товару, найкраще вибирати тростинний коричневий цукор і морську сіль, завдяки яким улюблені страви не лише знайдуть унікальний і насичений смак, але і організм насититься природними компонентами, а не штучними.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ