Як треба вживати сир, щоб кальцій з нього максимально засвоювався організмом

Експерти радять дотримуватися певних правил у вживанні сиру, щоб більша кількість кальцію, що знаходиться у ньому, засвоювалася, а не виходила транзитом. Адже кальцій дуже важливий мінерал, який робить кістки і зуби міцними, а волосся і нігті здоровими.

Чому кальцій настільки важливий для нормальної життєдіяльності організму

Експерти стверджують, що кальцій є життєво необхідним мікроелементом для організму. Кальцій бере участь у формуванні кісткової тканини людини. Завдяки цьому кістки і зуби людини стають міцними. Він бере участь у виробленні дуже потрібного для організму вітаміну D, бере участь у багатьох процесах, як допоміжна речовина. Наприклад: у м’язовому скороченні, регулюванні згортання крові, нормалізації роботи ЦНС, у регуляції тиску і так далі.

Кальцій надходить до організму людини здебільшого ззовні. Тому дуже важливо споживати його у достатній кількості, а головне — правильно це робити, щоб мінерал повністю засвоювався. Експерти кажуть, що встановлені добові норми кальцію, яких потрібно намагатися дотримуватися щодня:

  • для дітей з 4-х років, а також жінок до 50 і чоловіків до 70 років — це 1 г кальцію на добу;
  • для вагітних і мам, що годують грудьми, підлітків 12-17 років, а також жінок, старших за 50 років, а чоловіків, старших за 70 років, — це 1,2-1,5 г на добу.

Як правильно і скільки потрібно їсти сиру для засвоєння організмом кальцію

Джерелами кальцію для людини найчастіше є молочні продукти. Це молоко, кефір, йогурт, сир, сметана. Також його багато у сирі, кунжуті. Але найчастіше експерти рекомендують заповнювати кальцій сиром. Однак, щоб кальцій затримався в організмі, а не пройшов просто транзитом, потрібно виконувати деякі умови.

Важливим є те, що кальцій засвоюється тільки з вітаміном D, жирами, деякими мікроелементами і білками. Тому важливо їсти не просто продукти, багаті на кальцій, а й поєднувати їх з тими, які здатні вплинути на засвоєння кальцію в організмі.

Сир можна їсти з такими продуктами як:

  • вершкове масло, жовток, печінка, сир;
  • риба, цвітна капуста, квасоля;
  • вівсянка, гречка, гарбуз, горіхи, банани, смородина, абрикоси, курага, чорнослив, родзинки;
  • також буде гарне засвоєння кальцію з морквою, зеленню і медом.

Вони додатково насичують організм вітаміном D, фосфором, калієм і магнієм.

Важливим є вживання не знежиреного сиру, а 5 або 9 %. Лише так кальцій, що знаходиться у ньому, буде засвоюватися. Експерти наголошують, що засвоєння кальцію добре відбувається і за наявності фізичних навантажень. Тому важливо приділяти час і спорту або будь-якій фізичній активності.





ІНШІ НОВИНИ