Щоденне вживання зеленого чаю і кави знижує ризик смерті у людей з діабетом

Рясне вживання зеленого чаю і кави знижує ризик смерті від будь-якої причини серед людей з діабетом 2 типу, йдеться в дослідженні, опублікованому в онлайн-журналі BMJ Open Diabetes Research & Care.

Результати показують, що щоденне вживання 4 або більше чашок зеленого чаю плюс 2 або більше кави знижує ризик смерті на 63% протягом приблизно 5 років.

Люди з діабетом 2 типу більш схильні до захворювань системи кровообігу, недоумства, раку і переломів кісток. І, незважаючи на зростаючу кількість ефективних ліків, зміни способу життя, такі як вправи і дієта, залишаються наріжним каменем лікування.

Раніше опубліковані дослідження показують, щорегулярне вживання зеленого чаю і кави може бути корисно для здоров’я через різні біологічно активні сполуки, що містяться в цих напоях.

Але деякі з цих досліджень були проведені на людях з діабетом. Тому дослідники вирішили вивчити потенційний вплив зеленого чаю і кави окремо і разом на ризик смерті серед людей з цим захворюванням.

Вони відстежували стан здоров’я 4923 японців (2790 чоловіків, 2133 жінок) з діабетом 2 типу (середній вік 66 років) в середньому трохи більше 5 років. Всі вони були включені в «Регістр діабету Фукуока», багатоцентрове проспективне дослідження, що вивчає вплив медикаментозного лікування і способу життя на тривалість життя пацієнтів з діабетом 2 типу.

Результати

Щоденне вживання до 1 чашки зеленого чаю дає на 15% менше шансів смерті; вживання 2-3 чашок було пов’язано з 27%. Вживання 4 або більше щоденних чашок було пов’язано з на 40% меншими шансами померти.

Серед любителів кави вживання однієї чашки в день на 12% зменшувало ризик смерті; в той час як 1 чашка в день – на 19%. А 2 або більше чашок зменшували шанси померти на 41%.





ІНШІ НОВИНИ