П’ять факторів способу життя, які сприяють інсульту

Ці п’ять факторів, пов’язані з особливостями способу життя, підвищують ризик інсульту у більшості людей – тим часом, їх можна змінити, вилікувати або контролювати.

Приблизно у кожної четвертої дорослої людини протягом життя може трапитися інсульт – подія, здатна викликати стійке пошкодження головного мозку, тривалу інвалідність або навіть смерть. Більшість інсультів є ішемічними та виникають через миттєву закупорку артерій, що ведуть до мозку. Рідше відбуваються геморагічні інсульти, обумовлені раптовим розривом кровоносної судини.

За словами медиків, інсульт може вразити будь-яку людину в будь-якому віці – це перш за все раптове порушення кровопостачання головного мозку. У той же час експерти підкреслюють, що можна успішно запобігати або знижувати ризик інсульту за рахунок способу життя.

Неврологи назвали п’ять факторів способу життя, які підвищують ризик інсульту у більшості людей, що цілком піддаються корекції або контролю, про це інформує портал Times Now.

Хвороби серця. Однією з найбільш частих причин інсульту є дефект серцевого клапана, фібриляція передсердь або нерегулярне серцебиття. Коли жирові відкладення (бляшки) закупорюють артерії, вони блокують потік багатої киснем крові в мозок. Отже, це збільшує ймовірність мозкової атаки. У той же час регулярний прийом препаратів дозволяє не допустити такого небезпечногу наслідку.

Високий кровяний тиск. Гіпертонія, мабуть, є основною причиною інсульту у більшості. Неконтрольований високий кров’яний тиск пошкоджує і послаблює кровоносні судини мозку, сприяючи їх розриву. Крім того, може привести до утворення тромбів в артеріях, що в кінцевому підсумку викличе інсульт.

Діабет. У діабетиків високий рівень глюкози в крові сприяє утворенню жирових відкладень на стінках кровоносних судин. Це обмежує кровотік, підвищує ризик атеросклерозу, веде до зрбільшення тиску в судинах – виникають всі передумови для інсульту.

Вага. Надмірна вага часто асоціюється з високим рівнем холестерину, підвищеним рівнем глюкози в крові і надлишковою циркуляцією ліпідів. Згодом це пошкоджує кровоносні судини мозку і серця.

Куріння. Нікотин, що міститься в сигаретах, підвищує рівень артеріального тиску, згущаючи кров – це також сприяє утворенню згустків, які здатні закупорювати артерії і провокувати інсульт.

Медики підкреслюють, що всі п’ять факторів можна змінити, регулярно приймаючи ліки, контролюючи показники тиску і холестерину, стежити за харчуванням і вагою.





ІНШІ НОВИНИ