Вчені пояснили, чому гіпертонія небезпечна для нашого інтелекту

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Hypertension, високий артеріальний тиск прискорює зниження когнітивних функцій у людей середнього та похилого віку.

Майже половина дорослих американців має високий кров’яний тиск або гіпертонію. Це є фактором ризику зниження когнітивних функцій, в тому числі таких факторів, як пам’ять, швидкість мови, увага і концентрація. Систолічний тиск вищий 130 мм рт. ст. або діастолічний тиск (нижнє число) 80 мм рт. ст. (або вище) вважається гіпертонією.

«Спочатку ми очікували, що негативний вплив гіпертонії на когнітивні функції буде більш критичним, коли гіпертонія почнеться в більш молодому віці, проте наші результати показують аналогічне прискорене зниження когнітивних функцій незалежно від того, чи почалася гіпертензія в середньому або більш старшому віці», – сказав автор дослідження. Сандхі М. Баррето, доктор медичних наук, професор медицини Федерального університету Мінас Жерайс в Белу-Орізонті.

Тестування учасників дослідження включало аналіз пам’яті, швидкості мови і керуючих функцій, що включає увагу, концентрацію та інші чинники, пов’язані з мисленням і міркуванням.

Їх аналіз показав:

Систолічний артеріальний тиск від 121 до 139 мм рт. ст. або діастолічний артеріальний тиск від 81 до 89 мм рт. ст. без використання антигіпертензивних препаратів був пов’язаний з прискореним зниженням когнітивних функцій у людей середнього і старшого віку.

Швидкість зниження когнітивних функцій відбувається незалежно від тривалості гіпертонії, а це означає, що високий кров’яний тиск протягом будь-якого періоду часу, навіть короткочасного, може вплинути на швидкість зниження когнітивних функцій людини.

Дорослі з неконтрольованою гіпертензією, як правило, відчували значно швидше зниження пам’яті та загальних когнітивних функцій, ніж дорослі, у яких була контрольована гіпертензія.





ІНШІ НОВИНИ