Експерти знайшли механізм, який сприяє розвитку ожиріння

Дослідники з Університету Колорадо виявили, що фруктоза стимулює вивільнення вазопресину, гормону, пов’язаного з ожирінням і діабетом. Вони також встановили на прикладі гризунів, що вода може пригнічувати рівні гормону, пише Medical Express. За словами експертів, збільшення споживання води здатне зменшити ступінь ожиріння і врятувати від метаболічного синдрому.

Відомо, що у людей з ожирінням і діабетом підвищені показники вазопресину. Цей гормон, крім іншого, відповідає за регуляцію рівня води в тілі. В рамках експерименту вчені давали гризунам воду з фруктозою. Виявилося, що вона стимулювала вироблення вазопресину, що, в свою чергу, призводило до накопичення води в жирових клітинах і зневоднення інших частин тіла.

Підсумком було ожиріння. Тим часом, коли вчені почали давати тваринам звичайну воду, ступінь ожиріння починав зменшуватися. Це пояснює, чому у пустельних ссавців так багато вазопресину, оскільки доступ до води у них ускладнений. Також відомо, що люди з ожирінням часто мають ознаки зневоднення. З цієї ж причини дієта з високим вмістом солі може викликати ожиріння і діабет.

Останній експеримент вперше показав зв’язок вазопресину, цукру, діабету і ожиріння. Зв’язок активний завдяки роботі рецептора вазопресину V1b. Коли цей рецептор штучно видаляли з клітин тіла мишей, тварини могли не боятися негативних ефектів фруктози.





ІНШІ НОВИНИ