Вчені склали прогноз по COVID-19 на найближчі десять років

На основі аналізу даних по чотирьом відомим коронавірусам людини, що викликають легкі симптоми застуди, американські вчені склали прогноз розвитку COVID-19 на найближче десятиліття. Автори вважають, що за цей час коронавірус SARS-CoV-2 перейде в розряд ендемічних, а імунітет від перенесеного в дитинстві в легкій формі захворювання буде поширюватися на все життя. Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Аналіз імунологічних та епідеміологічних даних за чотирма коронавірусами людини сімейства HCoV дозволив вченим з Університету Еморі в Атланті і Університету штату Пенсільванія розробити модель для прогнозування траєкторії SARS-CoV-2 до того часу, поки він не стане ендемічним, тобто буде підтримуватися на постійному базовому рівні в популяції населення, яке не підживлюється зовнішніми інфекціями.

Автори відзначають, що їх модель, що дуже важливо, включає роздільний аналіз таких компонентів імунологічного захисту, як сприйнятливість до повторного зараження, ослаблення хвороби після повторного зараження і трансмісивність вірусу після повторного зараження, кожен з яких згодом слабшає по-різному.

Результати моделювання дозволяють зробити оцінку динаміки зміни тяжкості захворювання для різних вікових груп населення. Наявні дані серологічних досліджень показують, що, як правило, первинне інфікування всіма чотирма ендемічними штамами HCoV відбувається в ранньому віці і при цьому виробляються обидва види антитіл – короткострокові IgM, що визначають гостру відповідь імунної системи, і IgG, що забезпечують довготривалу імунну пам’ять.

Також відомо, що ступінь поширеності коронавирусів сімейства HCoV в популяції дуже висока. Ці інфекції в дитинстві переносять практично всі у вигляді дитячого нежитю, а потім вже більше не хворіють. Випадки виявлення антитіл IgM у людей старше 15 років вкрай рідкісні.

Дослідники припускають, що коли SARS-CoV-2 стане ендемічним, перше зараження буде відбуватися у віці від 3 до 5 років, а саме захворювання – протікати з симптомами легкої застуди. Люди похилого віку, якщо і будуть хворіти, то в легкій формі, оскільки сформовані в дитинстві антитіла забезпечать їм певний імунний захист.

Широкомасштабна вакцинація, на думку вчених, при цьому стане не потрібною, так як вакцини викликають лише короткочасний захист від повторного зараження. Але зараз вакцинація необхідна. Вакцина знизить ступінь важкості захворювання і сформує масову імунну відповідь, від якої залежить, як швидко COVID-19 перейде в розряд ендемічних захворювань.

Можливо, вважають автори, вакцинацію слід відміняти поступово, зберігаючи її на більш тривалий термін для певних вікових груп. Хто це буде, люди похилого віку, або навпаки діти, можна буде сказати тільки через деякий час на основі аналізу динаміки розвитку захворювання, роблять висновок вчені.





ІНШІ НОВИНИ