Вчені: дієта з високим вмістом рослинної їжі знижує ризик інсульту на 10%

Дотримання здорової рослинної дієти, що включає такі продукти, як овочі, цільнозернові і бобові, і скорочення споживання менш корисних для здоров’я продуктів, таких як очищені зерна або доданий цукор, можуть знизити ризик інсульту до 10%.

Дослідження показало, що дієта з високим вмістом якісних рослинних продуктів може знизити ризик ішемічного інсульту.

Ішемічний інсульт пов’язаний з блокуванням кровотоку в головному мозку і є найбільш поширеним типом інсульту. Дослідження не виявило зв’язку між дієтою і геморагічним інсультом, який трапляється, коли артерія в мозку спливає кров’ю або розривається.

«Багато досліджень вже показують, що вживання дієти, багатої фруктами і овочами, може знизити ризик всіх видів захворювань, від серцевих захворювань до діабету», – сказала автор дослідження Мегу Баден, доктор медицини, доктор філософії з Гарвардської школи TH Chan School. з відділу охорони здоров’я в Бостоні, штат Массачусетс, «Ми хотіли з’ясувати, чи існує зв’язок між такою здоровою дієтою і ризиком інсульту».

У дослідженні взяли участь 209 508 осіб, у яких на момент початку дослідження не було серцево-судинних захворювань або раку. Дослідники спостерігали за учасниками більше 25 років. Кожні два-чотири роки учасники заповнювали анкету, в якій запитували, як часто в середньому вони їли більше 110 продуктів за попередній рік.

Дослідники розділили учасників на п’ять груп залежно від якості їх дієти, зокрема, більшої кількості продуктів рослинного походження, у тому числі всіх продуктів тваринного походження.

В ході дослідження у 6 241 людини був інсульт, в тому числі у 3015 був ішемічний інсульт, а у 853 – геморагічний інсульт. Іншим людям не був відомий тип інсульту.
У порівнянні з людьми, які їли найменше здорової рослинної їжі, у людей, які їли найбільше, ризик інсульту був на 10% нижчим. Якщо подивитися на тип інсульту, то в порівнянні з людьми, які їли найменшу кількість здорової рослинної їжі, люди в групі, які їли найбільше, показали приблизно на 8% менший ризик ішемічного інсульту. Дослідники не виявили різниці в ризику геморагічного інсульту. Також слід зазначити, що дослідники не виявили зв’язку між вегетаріанської дієтою і ризиком інсульту, хоча кількість випадків була невеликою.





ІНШІ НОВИНИ