Фахівці назвали п’ять ознак виснаження організму

Почуття втоми після довгого робочого дня є природним, але лікарі попереджають, що іноді воно викликається чимось більш серйозним, ніж перевтома через фізичну напругу.

Відчуття постійної втоми добре знайоме сучасним людям і перш за все слід звернути увагу на особливості сну, час засипання, а також кількість годин, присвячених роботі. Дуже часто саме ці фактори впливають на почуття виснаження.

Однак деякі люди можуть постійно відчувати втому без будь-яких простих пояснень, пише видання Express. Коли втома являє собою щось серйозне, мова може йти про виснаження організму.

Фахівці називають п’ять ознак, що свідчать про подібне виснаження.

Зміни настрою. За словами лікаря Кларисси Ленхерр, почуття втоми може сприяти посиленню емоцій і реакцій, які впливають на загальний настрій. При виснаженні організму відбуваються дуже різкі коливання емоційного фону, людина може стати відстороненою або надмірно неспокійною, навіть депресивною.

«Коли ми втомлюємося, у нас менше енергії, щоб реагувати на фактори стресу, і це може загострювати негативні емоції. Якщо ви помітили, що ці почуття тривають більше місяця, слід звернутися до терапевта», – порадила Ленхерр.

Поганий сон. Одна зі специфічних ознак виснаження організму – ви не можете заснути, незважаючи на загальну втому. У свою чергу, можливість виспатися не допомагає позбутися відчуття розбитості – сон не освіжає, не дає відчуття припливу енергії.

Коливання ваги. Коли організм відчуває себе виснаженим, для поповнення запасу енергії він починає викликати тягу до цукру і калорійних продуктів. Це може посприяти збільшенню ваги.

Почуття втоми в сукупності зі зниженням апетиту і втратою ваги є серйозним приводом для обстеження у лікаря. Подібним чином здатні проявлятися себе різні захворювання, включаючи рак.

Мозковий туман. Фахівець відзначає, що втома може відображати несприятливі процеси в головному мозку. Слід звернутися до терапевта, якщо стан мозкового туману триває довше декількох тижнів.

Зміна стану волосся і шкіри. Візуальною ознакою виснаження організму можуть бути шкірні проблеми: шкіра стає сухішою, схильною до висипань. До того ж може потоншуватися і почати випадати волосся. Все це може бути наслідком порушення в роботі надниркових залоз, що веде до гормонального дисбалансу.





ІНШІ НОВИНИ