Британські медики розповіли, про що свідчить біль в районі правої лопатки

Цей симптом може свідчити про розвиток раку печінки. Лікарі пояснюють наявність даного болю тим, що метастази або сама пухлина дратують нерви, які сигналізують про біль, що виходить від зони лопатки. Також при раку печінки біль може з’являтися в правому плечі або, в окремих випадках, по всій спині.

Про розвиток раку печінки говорять в тому числі жовтий колір шкірних покривів, втрата апетиту, темна або дуже бліда сеча, здуття живота, нудота або блювота. Фахівці підкреслюють: гепатоцелюлярна карцинома – найпоширеніша первинна злоякісна пухлина печінки. Вона розвивається, коли клітини органу (гепатоцити) перероджуються.

Основні причини гепатоцелюлярної карциноми: гепатити B і C, цироз печінки, регулярне вживання в їжу продуктів, токсичних для печінки (алкоголь, наприклад). Рідше рак викликають паразитарні інфекції на зразок шистосомозу і генетичні відхилення, наприклад, гемохроматоз. Небезпечні для печінки і канцерогенні речовини – поліхлоровані дифеніли, які містять хлор пестициди, хлоровані вуглеводні, нітрозаміни. Ризик раку печінки також підвищують надмірна вага і діабет.





ІНШІ НОВИНИ