Вчені назвали зміни в самопочутті, які можуть вказувати на інсульт

Коли виникає інсульт для порятунку головне – це час: найкраще, якщо допомога буде надана протягом трьох годин після удару, і чим раніше, тим більше шансів на відновлення. Тому корисно знати, які зміни в самопочутті можуть вказувати на інсульт, щоб тільки вони з’являться якомога раніше звернутися до лікарів. Ось на що рекомендує звертати увагу Національна асоціація інсульту.

Дивний вигляд обличчя в дзеркалі. Обличчя може заніміти або не реагувати, особливо з одного боку – наприклад, якщо людина посміхається, піднімається тільки половина рота.

Незграбність і слабкість. Нерідко слабкість відчувається лише в одній стороні тіла, наприклад, в руці (але також може проявлятися загальне почуття крайньої слабкості по всьому тілу). Також відбувається втрата координації.

Проблеми з мовою. Невиразна вимова, тарабарщина або неможливість говорити взагалі – всі ці зміни теж можуть вказувати на інсульт.

Втрата свідомості. Непритомність з будь-якої причини завжди вимагає звернення до лікаря. У разі інсульту вона виникає внаслідок блокування тромбом кровотоку, який живить мозок.

Людина не розуміє, де знаходиться і що відбувається. Раптові, різкі, незрозумілі зміни в особистості або психічному стані – ще одна можлива ознака катастрофи, що торкнулася мозку.

Запаморочення. Як симптом інсульту подібна зміна в самопочутті частіше зустрічається у жінок. Правда, при мозковому ударі навряд чи проявиться лише раптове запаморочення, будуть і інші симптоми.

Судомний припадок. Судоми є однією з ознак потенційного пошкодження мозку.

Головний біль. Жертви інсульту розповідають, що це може бути найсильніший головний біль, який їм доводилося відчувати в житті. При такій зміні самопочуття, як раптова болісна мігрень, потрібно якомога швидше звернутися до лікаря.

Гикавка. Журнал неврології і нейрофізіології (Journal of Neurology and Neurophysiology) пише, що стійка гикавка, яку не можна позбутися відомими засобами гикавка також може бути ознакою інсульту.





ІНШІ НОВИНИ