Вчені: ожиріння підвищує ризик діабету 2 типу у жінок з полікістозом яєчників

Згідно з дослідженням, представленим практично на щорічних зборах ендокринного товариства ENDO 2021, жінки з ожирінням і синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) мають підвищений ризик розвитку діабету 2 типу. Дослідники виявили, що жінки з нормальною вагою з СПКЯ не схильні до підвищеного ризику.

«Ми наполегливо рекомендуємо контролювати вагу у жінок з ожирінням і СПКЯ в спробі знизити цей серйозний ризик розвитку діабету 2 типу», – сказав провідний дослідник Сарантіс Лівадас, доктор медичних наук, Афінський медичний центр в Афінах.

СПКЯ – поширене захворювання, що характеризується нерегулярним менструальним циклом, порушенням нормального обміну речовин і надмірним ростом волосся. СПКЯ вражає до 10% всіх жінок репродуктивного віку. Розлад може привести до ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань, які часто зберігаються на все життя. Від 50% до 80% жінок з СПКЯ страждають ожирінням, і відомо, що саме воно є фактором ризику розвитку діабету.

Зв’язок між СПКЯ і діабетом була заснований на невеликій кількості досліджень, в основному тих, хто вивчає жінок з цим захворюванням і ожирінням.

У новому дослідженні вчені проаналізували 23 попередніх дослідження, щоб оцінити вплив ожиріння на подальший розвиток діабету 2 типу у жінок з СПКЯ. У дослідженнях взяли участь 60 336 жінок з СПКЯ і 259 444 жінок без цього захворювання. У дослідженнях взяли участь 8 847 жінок, які страждають на діабет 2 типу.
«Ми прийшли до висновку, що тільки жінки з СПКЯ і ожирінням мають підвищений ризик розвитку діабету 2 типу, на відміну від нинішньої думки, що всі жінки з СПКЯ мають значний ризик розвитку діабету 2 типу», – сказав Лівадас.





ІНШІ НОВИНИ