Вчені: споживання оброблених продуктів і напоїв підвищує ризик колоректального раку

Вживання ультрапастеризованих продуктів і напоїв може збільшити ризик розвитку колоректального раку. До такого висновку прийшли результати великого дослідження, проведеного Барселонським інститутом глобального здоров’я (ISGlobal), центром, який підтримує фонд “la Caixa”, на основі анкет про харчові звички, заповнених приблизно 8000 людей в Іспанії.

У дослідженні, першому в своєму роді в країні, також було проаналізовано взаємозв’язок між продуктами харчування та напоями, які піддавалися ультрафіолетовій обробці, і двома іншими видами раку; хоча ніякого зв’язку з раком простати не спостерігалося, в разі раку грудей вищий ризик спостерігався в підгрупі колишніх і нинішніх курців, які повідомили про дієту з високим вмістом перероблених продуктів.

Соціальні, економічні та промислові зміни призвели до зростання споживання перероблених продуктів харчування і напоїв, які в даний час складають від 25% до 50% від загальної кількості споживаної енергії в раціоні харчування в Європі і в країнах з високим і середнім рівнем доходів.

Система класифікації Nova групує всі продукти і напої за чотирма категоріями в залежності від ступеня обробки. Ультраоброблені харчові продукти – ті, які підлягають найбільшій переробці – являють собою промислові рецептури з більш ніж п’ятьма інгредієнтами, які зазвичай містять додаткові речовини, такі як цукор, жири, сіль і добавки. Приклади продуктів в цій категорії включають солодкі безалкогольні напої, готові страви і промислову випічку масового виробництва.

Дослідження, опубліковане в журналі Clinical Nutrition, прийшло до висновку, що вживання ультраоброблених харчових продуктів і напоїв пов’язано з підвищеним ризиком колоректального раку: 10% -не збільшення споживання ультраперероблених продуктів харчування і напоїв було пов’язано з підвищенням ризику розвитку колоректального раку на 11%.





ІНШІ НОВИНИ