Лікар назвав п’ять важливих кроків, які допоможуть запобігти інсульту

Якщо є щось хороше, що можна сказати про інсульт, так це наступне: переважна більшість з них не обов’язково відбуватися. До 80% інсультів можна запобігти шляхом зміни здорового способу життя та роботи з практикуючими лікарями для контролю факторів ризику інсульту.

Дослідники визначили безліч кроків, які люди можуть зробити для зниження ризику інсульту, але експерти в області охорони здоров’я згодні з тим, що спроба зробити все відразу може здатися непосильним завданням.

«Найбільша помилка людей полягає в тому, що вони занадто амбітні, а потім зазнають поразки і здаються», – сказав лікар Володимир Хачинський, канадський невролог і світовий експерт в області інсульту. «Ви повинні почати з малого».

Якщо ви курите, киньте

Дослідження показують, що на кожні п’ять сигарет, які людина викурює щодня, ризик інсульту збільшується на 12%. Люди розуміють, що куріння викликає рак легенів, але вони не розуміють, що куріння також ушкоджує мозок і кровоносні судини.

Більше рухайтеся

У більш активних чоловіків і жінок ризик інсульту на 25-30% нижчий, ніж у найменш активних. Було доведено, що фізична активність знижує рівень холестерину, допомагає підтримувати здорову вагу і знижує кров’яний тиск – все це фактори, які можуть знизити ризик інсульту.

«Докази фізичної активності незаперечні. Навіть просто переміщатися по 10 хвилин кожну годину краще, ніж сидіти протягом тривалого періоду часу. Вам не потрібно бігати 5 км».

Тримайте артеріальний тиск під контролем

Високий тиск є основною причиною інсультів. Згідно зі статистикою, половина всіх чоловіків – 52% – та 43% жінок мають занадто високий тиск. Хоча це можна контролювати шляхом зміни способу життя або прийому ліків, тільки близько 1 з 5 дорослих дотримуються правильного лікування. Куріння, діабет, ожиріння, високий рівень холестерину і неправильне харчування можуть привести до виходу артеріального тиску за межі нормального діапазону.

«Люди повинні стежити за своїм кров’яним тиском. Вони повинні знати свою кількість, знати свої ліки і те, як їх приймати».

Дотримуйтеся здорової дієти

За словами Хачинського, обережний вибір здорової їжі може звести до мінімуму набір ваги. Але є сенс вибирати більш здорову їжу незалежно від ваги.

Робіть акцент на вживанні в їжу великої кількості фруктів, овочів і нежирних молочних продуктів, цільнозернових, риби і горіхів, вкорочуючи при цьому продукти з високим вмістом насичених жирів, холестерину і трансжирів.

Рухайтеся повільно, але стабільно

Встановіть конкретну мету, а потім розбийте її на частини і дотримуйтеся її, поки не досягнете. Наявність партнера може допомогти підтримувати мотивацію, якщо у цієї людини є здорові звички.





ІНШІ НОВИНИ