Вчені назвали продукти, які здатні захистити від хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера викликається накопиченням білка в головному мозку і швидкою втратою мозкової речовини. Середземноморська дієта з високим вмістом риби, овочів і оливкової олії може захистити мозок від цих тригерів хвороб.

Про це дізналися фахівці DZNE в ході недавнього дослідження. Результати були опубліковані 5 травня 2021 року в онлайн-випуску Neurology, медичного журналу Американської академії неврології.

При хворобі Альцгеймера нервові клітини головного мозку помирають. Певні білкові відкладення в головному мозку, які постраждали в значній мірі, відповідальні за загибель нервових клітин: так звані бета-амілоїдні білки, які утворюють згустки (бляшки) між нервовими клітинами, і тау-білки, які склеюють внутрішню частину нерва.

Вчені DZNE на чолі з професором Міхаелем Вагнером, з’ясували, що середземноморська дієта з відносно більш високим споживанням овочів, бобові, фрукти, зерно, риба і мононенасичені жири, такі як оливкова олія, можуть захистити від накопичення білка в головному мозку і атрофії мозку.

Ця дієта включає лише невелику кількість молочних продуктів, червоного м’яса і насичених жирних кислот.

«Ми вивчили людей, які дотримувалися середземноморської дієти і дізналися, чи може це вплинути на здоров’я мозку», – каже професор Вагнер.

Вчені з’ясували: у тих, хто їв не дуже корисну їжу, були вищі патологічні значення цих біомаркерів, ніж у тих, хто регулярно дотримувався середземноморської дієти. У тестах на пам’ять учасники, які не дотримувались середземноморської дієти, також показали гірші результати, ніж учасники, які регулярно їли рибу і овочі.

“Спостерігалася значна кореляція між високим балом за шкалою харчування для середземноморської дієти і великим об’ємом гіпокампу. Гіпокамп – це область мозку, яка вважається центром управління пам’яттю і яка швидко і сильно скорочується при хворобі Альцгеймера”.





ІНШІ НОВИНИ