Вчені: ходьба по квартирі та на короткі дистанції теж продовжує життя

Чим більше кроків в день протягом дня проходить людина, тим вищий у неї шанс на довге життя. Корисні як тривалі, так і дуже короткі переходи, підтвердило нове дослідження, яке вчені з Університету Північної Кароліни представили на конференції Американської кардіологічної асоціації.

У новій науковій роботі автори проаналізували дані майже 17 тисяч жінок у віці старше 60 років, які брали участь у великому дослідженні жіночого здоров’я (Women’s Health Study). Вони носили крокоміри, які фіксували кількість кроків і патерни їх ходьби, з 2011 по 2015 рік. За жінками спостерігали до кінця 2019 року.

Раніше інші вчені на цій же групі людей показали, що жінки, які проходять 4400 кроків в день, живуть значно довше, ніж їхні однолітки, які проходять менше. Дистанція більше 7500 кроків в день не приносила додаткової користі учасницям.

Чи справді для збереження здоров’я потрібно робити 10000 кроків у день?

З моменту появи різноманітних пристроїв для відстеження кількості кроків, багато людей стали прагнути робити не менше 10000 кроків у день і хвилюватися, якщо цієї мети не вдається досягти.

Автори нового дослідження доповнили ці дані. Вони окремо підрахували кількість кроків, які жінки робили під час різних патернів ходьби:

  • ходьби короткими періодами, які часто перериваються – переважно під час рутинних справ;
  • тривалих періодів безперервної ходьби, більше 10 хвилин.

Виявилося, що патерн ходьби «короткими перебіжками» теж корисний для здоров’я. Чим більше кроків робили жінки в такому режимі, тим довше вони жили, незалежно від того, як багато кроків вони робили при більш тривалих переходах.

При коротких переходах користь для здоров’я росла в залежності від кількості кроків. Вона переставала збільшуватись після 4500 кроків, пройдених в рамках такого патерну. Кожні 1000 кроків в день були пов’язані зі зниженням ризику смерті за час дослідження на 28%.

При безперервних переходах з кожними наступними 2000 кроків ризик смерті скорочувався на 32%.

Чим більше кроків ми проходимо в день, тим нижчий ризик діабету і гіпертонії
В учасників дослідження, які робили найбільшу кількість кроків в день, ризик цукрового діабету був нижчим на 43%, а гіпертонії – на 31% в порівнянні з тими, хто ходив менше.

«Наші нові дані показують, що користь ходьби поширюється і на жінок, які не ходять довго без перерв», – прокоментував Крістофер Мур (Christopher C. Moore) з Університету Північної Кароліни.

Автори дослідження вказують, що літнім людям складно виконувати програми вправ. Тому багато хто з них можуть вважати більш зручною для себе ходьбу: виконувати більше робіт по дому і в саду, паркуватися далі від місця призначення і так далі.





ІНШІ НОВИНИ